Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En livlina för heroinister

NORRKÖPING
Terapi och medicinering lovordas som behandling för att få heroinister att sluta med knarket. Behandlingsmetoden prioriteras när narkotika- och alkoholmottagningen, Noa, i Norrköping tvingas göra nedskärningar.

Preparatet Subatex, som används vid behandlingen, minskar bland annat effekten av en heroinspruta, vilket i sin tur skyddar mot återfall.                                                                                                                                          FOTO: JANNE FORSBY

Preparatet Subatex, som används vid behandlingen, minskar bland annat effekten av en heroinspruta, vilket i sin tur skyddar mot återfall. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-05-15 00:00
Medicinen Subutex används mot heroinberoende sedan ett par år i Norrköping, trots det finns mycket lite forskning om medlet.
Men nu har effekterna av medicinen undersökts vid Karolinska institutet, KI, och Mariakliniken i Stockholm. De goda resultaten presenterades härom dagen på en vetenskaplig konferens i Oslo. Forskningsgruppen menar att uppgivenheten på området är obefogad.
- Effekten är slående, säger Markus Heiling, docent i experimentell psykiatri, KI.
I en försöksgrupp med 40 heroinister fick hälften medicin och hälften sockerpiller. Samtliga fick även gruppterapi under den ett år långa behandlingen.
Ingen av de som fick sockerpiller lyckades avhålla sig från knarket. De avbröt alla behandlingen.
Av de som fick medicin fullföljde tre av fyra behandlingen. Några hade enstaka heroinpositiva urinprov. Men resten blev drogfria.
Medicinen Subutex fäster vid nervcellerna, precis som drogen. Men till skillnad från heroin, men även metadon, som också används i behandling, ger den inget rus. Medicinen minskar även effekten av en heroinspruta, vilket skyddar mot återfall.

<b>Kan förbättra kvalitén</b>
Olle Johansson, enhetschef på beroendeenheten i Norrköping, ser positivt på resultatet, men undersökningen har ännu inte publicerats och han har därför inte tagit del av den i sin helhet.
- Det här är positivt eftersom vi inte själva bedriver forskning, utan endast gör enklare uppföljningar. Det har ett stort värde för att visa för våra uppdragsgivare att behandlingen har effekt, säger Olle Johansson.
- Det är viktigt för oss att få ta del av studien. Det kan få betydelse för oss hur vi utformar programmet. Vi försöker ständigt att förbättra kvalitén i det.

<b>Gott resultat</b>
Även Norrköping har ett gott resultat av behandlingen. Metoden bygger på medicinering samt terapi, både enskild och i grupp.
Subutexprogrammet prioriteras när tre heltidstjänster inom kort försvinner från NOA.
- Vi ska inte sätta ett absolut tak för behandlingen, utan ska jobba med så många som vi har resurser till, säger Olle Johansson.
I stället minskas det på den öppna mottagningen och medicinhämtning, urinprovstagningar och liknande service.
De grupper som prioriteras i Subutexprogrammet är unga missbrukare och de som har barn.

<b>Gemensam klinik</b>
Från den 1 juli kommer beroendeenheten som består av Noa-mottagningen på Lindövägen och avdelning 28 på Vrinnevisjukhuset att bli en gemensam klinik. Detta tror Olle Johansson kan innebära betydande samarbetsvinster.
Totalt har 49 heroinister varit inskrivna på programmet till och med mars i år. Av dem är tre av fyra fortfarande i behandling.
- Att så många är kvar i behandling är väldigt bra. Nästa steg är att se hur många som kommer ut, säger Olle Johansson.
Att ta sig ur heroinmissbruk är svårt och behandlingen pågår i ungefär två år. Tre personer har avslutat behandlingen i Norrköping och är drogfria.

<b>Inget uppehåll</b>
Man försöker undvika att programmet används som ett uppehåll i missbruket, som en tid att fräscha till sig.
- Endel av dem som börjar programmet har inte tänkt sig att satsa seriöst. Men ett antal av dem har senare återkommit riktigt motiverade, säger Olle Johansson.
Kritikerna mot Subutex menar att det är en drog som används, även om den inte har några ruseffekter och att behandlingen fungerar så länge medicinen tas, men att det är svårt att sluta med den helt.

<b>Långsiktigt</b>
- Hur det går långsiktigt får vi se om några år, men då bör man jämföra med annan behandling på behandlingshem och resultaten där är inte så bra. En fara med Subutexbehandlingen är vanan vid att ta en tablett. Även den sociala situationen är en viktig, men svår bit för att förhindra återfall. Många har bara sina missbrukarkompisar, säger Olle Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om