En långbänk är över
Strålade sol, blomsterkvastar och tal. Igår var det fest på Arbetets museum när EWK-museet invigdes i Strykjärnet. - Jag är bara överlycklig. Jag är född optimist och trodde på ett museum. Det känns bra att verken finns samlade här, säger Alice Karlsson, satirkonstnären Evert Karlssons änka.
Satrirkonstnären Evert Karssons änka Alice möter Karl-Evert Bevemyr som en gång började driva idén om ett EWK-museum och Gerd Aronsson, oppositionsråd i Söderköping. Alla var de oändligt glada över att EWK:s produktion nu finns samlad och ska bevaras och visas på Arbetes museum.
Foto: Forsby Jan
- Arbetets museum är tillgängligt för många och har goda resurser att ta hand om samlingarna och visa verken. Det fina med EWK är att bilderna är så levande och aktuella trots att de fått några år på nacken, säger Anders Senestad, kommunalråd i Söderköping. - Vi är inte alls ledsna över det, även om vi lade ner mycket jobb på arbetet att få ett museum till Söderköping. Han är också Söderköpings store son, den som nått stört berömmelse i världen, säger Magnus Berge, ordförande i kommunstyrelsen. Igår överlämnade också Söderköpings kommun sitt bidrag till EWK-museet, 100 000 kr. Den största bidragsgivaren är centerpartiet - trots att regeringen inte avsatt några medel för museet, till skillnad från oppositionen i sin skuggbudget. Spel för gallerierna
- Under sin tid har de inte avsatt en krona, så det är inget annat än ett spel för gallerierna, säger centerledaren Maud Olofsson. Vi har gett 1,3 miljoner och utmanar gärna arbetarrörelsen att göra detsamma. Vilken är Evert Karlssons storhet? - Han lyckades fånga komplicerade politiska sammanhang i bilderna och gjorde det så att människor förstod även de mest komplexa frågor, säger Maud Olofsson Har du någon favoritbild? - Moder Jord, den bilden speglar det nödvändiga i att rädda vår jord och visar dessutom på kvinnornas viktiga roll. Den visar starka kvinnor - samhällets stöttepelare. EWK-museet är även en arena för dagens politiska illustrationskonst. Bland de satiriska och politiska tecknare och illustratörer som är först ut att ställa ut i museet finns bland andra Riber Hansson, som under många år tecknat för Svenska Dagbladet och var den förste att ta emot EWK-stipendiet år 2000. Starkt engagemang
- Jag har följt EWK länge, sedan jag läste Aftonbladet på 60-talet. Hans hade en förmåga att få med allt i en teckning - det var träffsäkert och porträttlikt. Även om ämnet kan vara allvarligt och bygger på ett starkt engagemang finns det något kul - eller tillfredsställande - i att det alltid var så träffsäkert gjort, säger Riber Hansson. Har du påverkats av hans sätt att teckna? - Tvärtom. Jag har alltid försökt att undvika hans stil - det var liksom ingen idé. Han var ju så bra, säger Riber Hansson.