Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En kvarts miljon för samarbete – idén från bosnier

Norrköpings kommun får en kvarts miljon kronor för ett demokratisamarbete med en kommun i Bosnien, med fokus på avfallsfrågor och miljö. Initiativet kom från en bosnier i Norrköping.

Glada för samarbetet med Bosnien. Karin Swärd, utredningsingenjör, Nodra AB, Karin Faxér, miljöstrateg, Norrköpings kommun och Sara Meyer, utvecklingsstrateg i Norrköping.

Glada för samarbetet med Bosnien. Karin Swärd, utredningsingenjör, Nodra AB, Karin Faxér, miljöstrateg, Norrköpings kommun och Sara Meyer, utvecklingsstrateg i Norrköping.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköping2022-02-18 16:00

I Norrköping finns en nyligen antagen avfallsplan, och ett beslut i fullmäktige att dela med sig av det Norrköping är bra på, i internationella samarbeten.

Internationellt centrum för lokal demokrati, ICLD, som jobbar för att stärka kommunerna i arbetet med Agenda 2030, globala mål för hållbar utveckling, med medel från Sida, har beviljat Norrköpings kommun 240 000 kronor för att starta ett demokratisamarbete med kommunen Bihac i Bosnien Hercegovina. 

– Norrköping kommun får nu möjlighet, genom bidrag från ICLD, att fokusera på miljöåtgärder som skapar renare närmiljöer tillsammans med vår partner Bihac. Genom att ta del av varandras kunskaper och lärdomar kan vi hjälpas åt att lösa utmaningar på såväl lokal som på global nivå, säger Irma Görtz, vice ordförande i kommunfullmäktige.

Tyngdpunkten för partnerskapet med Bihac ligger på återvinning, avfallsminimering, cirkulär ekonomi och minskad nedskräpning. Till att börja med ska det göras en förstudie om fortsatt samarbete inom avfalls- och miljöområdet. 

Varför blev det just Bihac?

– Vi hade kontakt med en bosnisk man i Norrköpings kommun, en vanlig invånare som hörde av sig och undrade om Norrköping skulle vilja samverka med Bosnien. Det är ju ganska många bosnier som bor i Norrköping, säger utvecklingsstrateg Sara Meyer.

ICLD har medel för utbyte mellan Sverige och Bosnien, och så kom sig samarbetet med Bihac som är intresserade av avfallsfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!