Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En kul grej"

Tillsammans med psykologen Per Carlbring har Folkbladetjournalisten Åsa Hanell skrivit en bok om hur man kan bli fri från panik- och ångestattacker. Boken har fått stor uppmärksamhet och en kvällstidning ägnade hela sin löpsedel åt boken.
- Det var en kul grej. Men den största tillfredsställelsen för mig är när jag träffar patienter som berättar att de har fått tillbaka sina liv igen, efter att ha mått dåligt i 50 år. Tänk att jag har bidragit med en liten del till detta.

- Att jobba som författare och redaktör är en väldigt ensamt jobb, säger Åsa Hanell, som tillsammans med psykologen Per Carlbring kommit ut med en bok om panik- och ångelstattacker och hur man blir fri från dem. Foto: Andreas Skogh

- Att jobba som författare och redaktör är en väldigt ensamt jobb, säger Åsa Hanell, som tillsammans med psykologen Per Carlbring kommit ut med en bok om panik- och ångelstattacker och hur man blir fri från dem. Foto: Andreas Skogh

Foto:

NORRKÖPING2007-06-09 06:00
Det var Per Carlbring som är docent i klinisk psykologi och forskare vid Linköpings universitet som tog kontakten. Han behövde Åsa Hanell för att göra sin digra forskning i ämnet tillgängligt för läsare i bokform
- Som medförfattare ser jag det som min uppgift att skriva så enkelt som möjligt utan att det blir torftigt och med ett språk som är lätt att förstå, så att alla människor ska kunna ta del av den här informationen. Min ambition har också varit att förverkliga Per Carlbrings tankar. Jag har lyssnat på hur han vill ha sin bok. Samtidigt har det varit viktigt att jag själv har förstått vad jag har skrivit.

Gjort intervjuer
Det var ingen lätt uppgift medger hon, att balansera på linjen.
- Blir texten för förenklad framstår innehållet som att jag misstror läsarens förmåga, men om man inte sorterar kan texten bli alltför akademisk. Vi tog till exempel inte med några fotnötter eller hänvisningar i boken. Däremot presenterade vi länkar till en hemsida, där man bland annat kan ställa frågor
Det är Per Carlbrings forskningsprojekt och en förlaga till boken på Internet som ligger till grund för boken. Dessutom har Åsa Hanell under tio veckor intervjuat flera personer som har använt sig av bokens terapimodell. Några av dem finns också med i boken och berättar om sina upplevelser.

Viktig kunskap
Att arbeta tillsammans med forskare är ingenting nytt för Åsa Hanell. Redan för sju år sedan utkom hennes första bok - Fobier. Den gången arbetade hon tillsammans med Kerstin Hellström, som är psykolog och psykoterapeut och ledande inom Kognitiv Beteendeterapi, KBT. Boken var den första heltäckande boken om fobier på svenska där grunden var Kerstin Hellströms doktorsavhandling - på engelska. Några år senare blev det en bok om barns och ungdomars rädslor och ångest. Även då ett samarbetade Åsa Hanell med Kerstin Hellström och dessutom forskaren Lisa Liberman.
Att Åsa Hanell har blivit författare till just psykologiböcker beror på att hon känner människor som jobbar med kognitiv beteendeterapi och för att hon anser att det är kunskap som är viktig att förmedla. Dessutom har hon ett intresse för människor.
Till vardags arbetar hon som reporter på Folkbladet. Hon berättar att hon älskar journalistjobbet, men att hon skulle kunna försörja sig som författare och redaktör, om hon ville.

Ensamt jobb
- Men att jobba som författare och redaktör är ett väldigt ensamt jobb. Det är tidskrävande och man måste vara mycket noggrann. Fast det är också lite häftigt att tänka på, att man sitter på en hög av papper som till slut faktiskt blir en bok.
Man undrar hur hon hinner med, för samtidigt med författarjobbet arbetar hon heltid på Folkbladet. I familjen finns tre barn och huset i Sandviken håller på att renoveras.
- Jag gillar när det händer saker, jag obotligt nyfiken. Jag vill veta allting.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om