Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En katastrof"

NORRKÖPING: Det var en nedstämd Håkan Schede, vd för Mirec, som på onsdagen blickade ut över förödelsen efter branden som totalförstörde den flera tusen kvadratmeter stora byggnaden där företaget återvinner elektronikavfall.

Håkan Schede, vd för Mirec, tittar på förödelsen dagen efter den stora branden. Foto: Titti Olovsson.

Håkan Schede, vd för Mirec, tittar på förödelsen dagen efter den stora branden. Foto: Titti Olovsson.

Foto:

Norrköping2007-06-14 06:00
- Katastrof, säger han och suckar.
Det var bara drygt ett par månader sedan företaget flyttade in i de nya större lokalerna. Samtidigt genomförde företaget en stor satsning på ett investeringsprogram som förbättrade företagets arbete med återvinningen.
Klockan var strax efter ett på tisdagsmorgonen då de tre arbetarna som jobbade nattskift upptäckte rök från en hög med avfall.
- De sprang dit och försökte släcka elden men förstod att den var för omfattande så de följde våra rutiner och utrymde lokalen, säger Håkan Schede, vd. Jag är glad att de gav upp i tid, vi vill inte ha några hjältar.

65 anställda
De tre arbetarna var män och inhyrda från ett bemanningsföretag för att Mirec skulle klara av det stora trycket av leveranser. Då branden utbröt var de ensamma i byggnaden. Håkan Schede berättar att de mår fysiskt bra men att de blev chockade av händelsen. Företagsvården tar nu hand om krishantering bland alla de inblandade. Totalt har företaget runt 65 personer anställda och de flesta av dem är nu permitterade.
Företaget tar hand om en stor del av Sveriges elektronikavfall, varje dag kommer mellan åtta och tio långtradare med skrot.

Underleverantörer
- På kort sikt har vi styrt om allting till underleverantörer, men vi är angelägna om att få igång vårt eget arbete så fort som möjligt.
Om det är möjligt ska fabriken byggas upp på samma ställe, men det beror på vad tekniska undersökningar visar.
- Vi hoppas på att kunna restaurera en del av utrustningen, men vi vet ännu inte om det går, säger Håkan Schede.

"Vi var på gång"
Han pekar bort mot byggnaden som ligger i slutet av den avspärrade vägen. Det ryker fortfarande men röken är inte längre svart. Han visar var den före detta kontorsbyggnaden låg, den har kollapsat helt. Det var ur den brandförsvaret lyckades rädda några datorer och servrar, det var allt som slapp undan innan branden fick övertaget.
- Värst av allt är besvikelsen över att det händer just nu, vi var precis på gång, säger Håkan Schede, vi har jobbat i över ett år för att få i gång den större verksamheten. Det är jobbigt att hantera, men nu måste vi ta nya tag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om