En järnvägshållplats strax bakom Hageby Centrum
Alldeles nytt, modernast bland allt modernt, är här Hageby Centrum.
Förbi Norrköpings framväxande nya bostadsområde Hageby rullade alltjämt tågen. Även om Vikbolandsbanan, den som tagit vid från Kummelby, var nedlagd sedan sex år.
Men ännu fanns linjen mot Söderköping och Valdemarsvik, och ännu återfanns här bakom Hageby centrum den anspråkslösa lilla hållplatsen Lidavägen.
Detta var första anhalten efter Östra Station, och fram till den 1 juni 1951 hade den hetat Vallby. Namnbytet hängde samman med SJ:s övertagande av järnvägen, och att det då redan fanns någon annan station Vallby i landet.
Blev inte Vallby
Att bostadsområdet, som växte upp häromkring, kom att ges namnet Hageby är ju för oss så fullständigt invant och självklart. Men faktiskt hade det varit hugget som stucket. Den nya stadsdelen hade lika gärna kunnat få heta Vallby.
Här på denna landsbygd hade gårdarna legat tätt. Hageby och Vallby var två hemman, med 170 tunnland idylliska lantmarker, som Norrköpings stad år 1912 köpte av en änkefru Kinnander för 60.000 kr. Marken fick sedan ligga till sig. Men fyra årtionden senare var det dags.
Den 21 maj 1954 beslöt drätselkammarens fastighetsavdelning att sälja marken till Hyresbostäder, för det nya bostadsområde som skulle tillskapas. Första spadtaget togs året efter, vid det som skulle bli Vrinnevigatan. Någonstans i den vevan beslöts också, att stadsdelen skulle ges namnet Hageby.
Strax intill Lidavägens hållplats korsades spåret av vägen mot Vallby gård. En gång hade, i svårt snöglopp år 1925, en dödsolycka inträffat där.
Det var en lastbil från den lilla cementvarufabriken (senare flyttad till Östra Eneby), som i dålig sikt körde mot järnvägsövergången. Bilen måste ha bullrat så, att föraren inte varsnade tåget som kom rusande. Han var medarbetare på fabriken och omkom omedelbart, erfar vi från en tidningsnotis.
Brånnestad nästa
Efter Lidavägen var nästa hållplats Brånnestad, 3,6 km från Östra Station. Ett Folkbladetreportage i januari 1986 berättade om, hur makarna Britta och Åke Steiler då slog igen sin livsmedelsbutik där.
I mitten av 50-talet hade de gemensamt tagit över affären efter Brittas föräldrar. Förutom av gården med det namnet utgjordes Brånnestad då bara av ett 20-tal villor.
Men på platsen för Navestads atriumhus låg Borrhageby gård, och i grannskapet fanns också Solberga och Ånestad. Detta räckte för att hålla liv i butiken. Först med Hageby Centrum tog nedgången, den ohjälpliga, sin början.
Under makarna Steilers första tid här fanns järnvägen ännu kvar. Från Brånnestads hållplats tog barnen tåget till Tingstad, där de gick i skolan.
Vägen vidare
Vi ser hur järnvägsspåret, strax efter Brånnestad, mjukt tar sig nerför slänten som för vidare mot just Tingstad.
Men närmast följde nu hållplatsen Bjärby. Där ska vi stanna till i nästa artikel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!