En inblick i lantbrukets metoder

650 mellanstadieelever besökte på onsdagen Ringstad gård som ligger strax utanför Norrköping för att få en inblick i var mat kommer ifrån och hur den framställs.

Kretslopp. Bajset blir jord som vi odlar i, förklarade Åsa Wolgast Broberg.

Kretslopp. Bajset blir jord som vi odlar i, förklarade Åsa Wolgast Broberg.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-09-02 17:00

Eva Axelsson som äger Ringstad gård tillsammans med sin bror berättar att arrangemanget genomförs genom Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) försorg och att kommunen gått in och sponsrat busstransporterna av eleverna.

Eleverna och lärarna fick under dagen gå runt på gården där 15 bemannande stationer satts upp. Bland annat fick man klappa hästar, titta på får och lära sig i vilken ordning det harvas, sås och skördas på en åker.

Eleverna i klass 5a och 5b på Kyrkskolan hade svårt att slita sig från ardennern Hilma och den irländska connemara-ponnyn Hagens Irco när det var dags att förflytta sig till nästa station.

Där väntade Diana Franzén och några får som stod i en tillfällig inhägnad.

– Fåren håller våra landskap öppna. Hade vi inte djur som betade skulle det växa igen och vara sly och skog överallt och det är ju inte så roligt, säger Diana Franzén till eleverna samtidigt som två av fåren tar sats och brakar samman huvud mot huvud, vilket resulterar i en rejäl smäll.

– De där kommer att ha huvudvärk imorgon, säger Diana Franzén och förklarar att de gör upp om rangordningen i flocken.

Ute på en stubbåker springer Emilia Tjernberg med en skottkärra lastad med halm. Hon går i klass 5b på Hagaskolan och tyckte det var kul att komma ut till ett lantbruk.

– Jag fick lära mig att själva mjölken och det kommer från en kossa och jag lärde mig om vete, korn, råg och havre, säger hon efter skottkärretävlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om