En hunddröm, ett offerskepp och djupa källan
VÅNGAChessie och Simba far omkring i vild fart. Båda vill ha pinnen, men Chessie segrar - för den här gången. Det behövs bara att hon är ouppmärksam en enda sekund, så är han framme. Inifrån sin box skäller Fuss uppfordrande. Han vill också vara med. Men Fuss och Simba går inte så bra ihop - så de får turas om.
Irene Bjurgard med Fuss, som är en vorsteh och Chessie, korsning mellan schäfer och golden retriver. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
På gården Klockarfallet i Vånga har Irene Bjurgards dröm förverkligats. Efter 27 års anställning sade hon upp sig från Telia och öppnade hundhotell kombinerat med hunddagis.
<b>Dröm</b>
-Det är något jag drömt om i många år, säger Irene. Jag har alltid haft djur, både hundar och andra djur.
Hemma hos Irene och maken Mikael finns hästar, höns, katt och hund. En egen hund plus inhysningar.
- Det fanns ett liknande ställe i Skärblacka, som stängde i slutet av förra året. Då slog vi till och öppnade. Annars hade jag nog inte vågat, två hundhotell i kommundelen är för mycket.
<b>Krav</b>
Hundhotellet har plats för sju hundar. Så många boxar finns i ordninggjorda i hotellbyggnaden, som är ett ombyggt garage. Lika många hundgårdar finns, det är ett krav från miljökontoret, som har godkänt anläggningen.
- Alla hundar går inte ihop, men för dem som gör det håller vi på att inhägna en hage till en stor rastgård.
<b>Tre promenader</b>
För närvarande har Irene två dagishundar och en som är hotellgäst. Den som tar in på det här hotellet får förutom mat och husrum, också tre promenader per dag.
- De som är kompisar och som man kan ha lösa, brukar följa med när jag rider.
Det var 1 november som Irene öppnade, och över jul- och nyårshelgen hade hon en hel del besökare.
- Vi har haft hundar från Ringarum, Katrineholm, Norrköping och Gistad-hållet. Många mattar och hussar uppskattar läget här, med skogen nära.
Irene har bytt inomhusjobb mot utomhusjobb, och förverkligat sin dröm. Samtidigt innebär hennes "hundjobb" ensamjobb utan arbetskamrater.
- Jag har alltid velat arbeta ute och än har jag inte saknat mitt gamla jobb. Man träffar faktiskt folk hela tiden också här.
<b>Speciella ting</b>
Skärkind kyrka må inte ligga direkt vid allfarvägen, men den som gör sig ärende hit kan få se många speciella ting. Bland annat den gamla begravningsvagnen, som vi berättade om för några veckor sedan. Men det är inte det enda.
En egen vattenkälla direkt in till kyrkan och Sveriges förmodligen äldsta votivskepp tillhör också sevärdheterna.
<b>Äldsta skeppet?</b>
- När det gäller skeppet finns det inte så många uppgifter, säger kyrkvaktmästare Nisse Svedin. Det enda som man vet är att det är en modell av en s k pinass och att det kan dateras till början av 1600-talet. Det kan vara Sveriges äldsta kyrkoskepp.
Ordet "votiv" används om föremål som skänkts till kyrkor och andra heliga platser, som ett offer eller ett tack. Pinass är namnet på en fartygsmodell, med tre mastar och ett däck. Fartygstypen härstammar från Holland.
<b>Vattenkälla</b>
Under sakristians golv finns en källa, som en gång i tiden tillhandahöll dopvatten.
- Kyrkan byggdes mellan 1835 och 1837, berättar Nisse Svedin. När de grävde för bygget stötte de på en källåder. Vattnet sipprar fram och håller konstant nivå.
I sakristian finns en lucka i golvet, med en stege som leder ner till källan. Seden att ta dopvattnet direkt från källan har upphört.
- Det kan ha berott på risken för bakterier, gissar Nisse Svedin.