En högklassig kockkvartett
NORRKÖPINGDe Geergymnasiet vann på måndagen kocktävlingen "Klasskampen" i Jönköping.- Det är lite extra kul att vi vann över en friskola som ska etablera sig här i Norrköping, säger Robin Hansson.
Laget från De Geergymnasiet vann en kockduell på Mårdskogs och Lindkvists vin- och spritmässa på måndagen. Priset var 5000 kronor till klasskassan, diplom och vassa knivar till kommande kockdueller. Från vänster: Sofi Jonsson, Alejandra Pobelete, Robin Hansson och Joakim Öhman. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
En vecka före tävlingen på Mårdskogs och Lindkvists vin- och spritmässa fick de veta vilka råvaror de hade att utgå ifrån.
- Vi hann inte träna så mycket eftersom det var kort om tid, berättar Robin Hansson. Men vi bestämde ganska snabbt att vi skulle göra stekt anka och puré av sparris, potatis och kronärtskockor.
<b>Del i underhållning</b>
Tävlingen var en del av underhållningen på mässan och konferencier var Staffan Ling, som lett "Kockduellen" i TV. Han satt i juryn tillsammans med fyra kockar och bedömde elevernas samarbete, hygien i köket, uppläggningen av maten och anrättningens smak.
De Geergymnasiet tävlade mot ett lag bestående av restaurangelever från Ultra utbildning i Eksjö. Företaget ska starta John Bauergymnasiet med en hotell- och restaurangutbildning i Norrköping.
- Det är lite extra kul att vi vann över en friskola som ska etablera sig här, säger Robin Hansson.
1, 5 timme hade lagen på sig att laga maträtterna.
- Det var otroligt trångt i de små köken. Vi fyra var där och kockarna skulle ju följa vårt arbete, säger Robin Hansson.
<b>Jobbade lugnt</b>
Men trots att eleverna berättar att det var trångt och nervöst att tävla lyckades de bra med samarbetet, anser läraren Mats Carlsson.
- De jobbade lugnt, metodiskt och hade en fin organisation, säger Mats Carlsson.
Priset var 5000 kronor till klasskassan och exklusiva kockknivar till de fyra vinnarna.