Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En halv miljon till vargstängsel

Flera fårägare på Vikbolandet har fått sina får rivna av varg.Nu har Länsstyrelsen i Östergötland lyckats få tillgång till 500.000 kronor, att fördela till bönder som vill ha extra stängsel för sina betesdjur mot attacker från rovdjur.

NORRKÖPING2011-09-21 03:00

Pengar som kommer från Jordbruksverkets landsbygdsprogram och så här kommenterar lantbruksdirektör Jonas Källming på Länsstyrelsen de nya bidragspengarna:

- Pengarna till staketen är ämnade att hålla rovdjur borta från betesdjur och då är väl vargen det bästa exemplet, men det kan ju också gälla exempelvis lodjur.

- Men i Östergötland, där vi har en ökad förekomst av varg och de vargattacker som varit här i länet, så tänker vi väl främst på att skydda betesdjur mot vargen.

Hur mycket stängsel räcker 500.000 kronor till?

- Det är lite pengar i förhållande till hur mycket betesmarker vi har totalt i Östergötland. Vi har 40.000 hektar betesmark i länet och de här pengarna räcker till ungefär 75 hektar.

- Det är alltså ganska liten del, så det gäller att man har rätt förväntningar på vad de här pengarna kan bidra med.

- Faktum är att vi har sagt att vi ska ge en ersättning per meter, som man sätter upp. Och detta stöd blir 20 kronor per löpmeter.

Räcker det för nytt stängsel?

- Nej, tanken är att det här bidragsstängslet ska förstärka ett befintligt stängsel. Så man ska ha ett bra stängsel i grund och sedan handlar det om att sätta upp två extra eltrådar, en tråd under och en över det befintliga stängslet, beroende på hur det ser ut.

Hur ansöker man om stängselbidraget?

- Vi har ansökningsblanketter och alla är välkomna att ringa till oss om man har några frågor angående bidraget, säger Jonas Källming. Och vi själva ska nu sätta oss ner och fundera på hur vi ska prioritera bidragsansökningarna, vilken sorts mark vi ska prioritera och slå vidare, eftersom pengarna inte lär räcka till alla som kommer att ansöka om dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om