Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En grå liten Grålle alla tiders traktor

I morgon söndag invigs ett nytt traktormuseum i Ringarum.
Och det är inte vilket museum som helst, utan ett "Grållemuseum", det vill säga ett museum om och med den lilla grå Fergusontraktorn.

- Den här traktorn är lite av upptakten till Grålleklubben och Grållemuseet, säger Håkan Gerhardsson, som efter inköpet av den här gamla Grållen 1986 fick idén att starta klubben.

- Den här traktorn är lite av upptakten till Grålleklubben och Grållemuseet, säger Håkan Gerhardsson, som efter inköpet av den här gamla Grållen 1986 fick idén att starta klubben.

Foto:

NORRKÖPING2005-04-23 06:00
- Det här med vårt nya museum känns som en riktig höjdare. Många anser Grålle som århundradets traktor, eftersom den var först med hydraulik bak till sin plog och alla andra tillbehör, säger Anders Olsson från Norrköping och tillika ordförande i Svenska Fergusonklubben Grålle, med nästan 5.000 medlemmar.
- En helt otrolig medlemssiffra, tycker Håkan Gerhardsson, som var den som startade klubben 1986 och fortfarande är aktiv i föreningen.
- Vid starten var vi nio medlemmar från Ringarumstrakten, som bildade den här ideella föreningen, minns Håkan Gerhardsson. Och i dag har den växt ut till en jätteförening, med medlemmar över hela Sverige och även några från andra länder och sektioner i 13 olika län.

Nostalgiska skäl
Varför bildade du Grålleföreningen?
- Det var av nostalgiska skäl. 1986 lyckades jag köpa tillbaka den Grålle min pappa haft i jordbruket och som jag kört på åkrarna härnere som liten grabb. Han sålde den 1963, men jag lyckades spåra upp den och fick köpa tillbaks den 1986 och då fick jag idén om en förening för likasinnade Grållefantaster.
- Men att vi skulle bli så här många och att det nu även blir ett museum, kunde jag aldrig drömma om den där gången 1986, när vi startade föreningen.

Jagar tillbehör
Står du vid dina drömmars mål nu, när museet invigs på söndag?
- Det var också en fråga, men spontant känner jag att nu blir det roligt att försöka komplettera museet med alla tillbehör som finns till Grålletraktorer, så att vi får ett så komplett museum som möjligt framöver, säger Håkan Gerhardsson.
Redan nu finns dock en hel del spännande inslag på museet. Förutom Håkans tillbakaköpta och numera helrenoverade Grålle står även en annan mycket speciell Grålle i museet:
- Det är den andra Grållen som tillverkades 1946 på fabriken i Coventry, berättar Anders Olsson. Och att den hamnade i Sverige, berodde på att Harry Ferguson själv skänkte den till sin vän Lennart Cassel i Sverige när han fyllde 50 år.
- Sen hamnade den på ett hembygdsmuseum, som i sin tur överlämnat den till oss och vi har nu renoverat den, för 10.000 kronor som vi fick av Scania, som äger den.
Förutom traktorer finns även en hel del redskap på museet:
- Faktum är att det tillverkades cirka 50 olika redskap och tillbehör till Grållen och av dessa finns ungefär hälften på museet redan nu och de övriga tillbehören kommer vi att försöka jaga rätt på och komplettera museisamlingen med, säger Anders Olsson.

Många tillverkades
Museet invigs på söndag av oppositionsrådet Britt Olausson (s) från Valdemarsvik.
Tilläggas kan att det tillverkades 516.000 Grålletraktorer under åren 1946-56 och av dessa hamnade över 35.000 i Sverige.
- Och vi räknar med att över 20.000 fortfarande rullar och är igång runt om i Sverige, säger Anders Olsson, som själv har en Grålle hemma som han använder aktivt både i skogen och på tomten.
- Men framförallt handlar ju mitt och alla andras intresse för Grålletraktorn om att ha kul, koppla av och leka lite i tillvaron. Då känner man sig för en stund som en riktig "Grålle-stolle"!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om