Framtidsyrken
Ibrahim Salloum är 27 år gammal och bor i dag Stockholm.
Han är ursprungligen från Eskilstuna och på gymnasiets fysiklektioner fick han ett intresse för elektronik.
– Det var då jag hittade det här programmet i Norrköping. Jag visste att det handlade mycket om elektronik men det slog långt över mina förväntningar, säger Ibrahim som talar väldigt varmt om både utbildningen och sin tid i Norrköping.
Civilingenjörer är i dag väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden.
Enligt Arbetsförmedlingen tillhör civilingenjörsutbildningar de utbildningar som lättast leder till jobb efter examen.
– Generellt är det väldigt enkelt att få jobb efter examen när du har det på ditt CV, konstaterar Ibrahim Salloum.
Men exakt hur man ska definiera en civilingenjör och vad de är kvalificerade för kan ibland verka lite luddigt.
Ibrahim förklarar:
– Ibland känner jag själv att jag inte riktigt vet vad det är men jag skulle säga att du blir lite som en schweizisk armékniv. Antingen specialiserad eller väldigt bred i din kunskap.
– När du väl börjar jobba kan det sträcka sig från att du jobbar på djupet inom teknik till att du jobbar mer systembaserat med helhetsbilder. Man kan även arbeta med projektledning.
– Jag tycker att det har blivit som en stämpel på en långvarig utbildning som sätter krav på dig. Du måste klara av väldigt tuffa kurser för att få en titel som säger att "den här personen har en allmän kunskap och ett starkt driv".
Ibrahim tog sin masterexamen 2019.
Bara några veckor senare anställdes han av lastbilstillverkaren Scania där han fortfarande jobbar med något som kallas för elektromagnetisk kompatibilitet, (EMC).
– I korta drag försöker vi göra vår elektronik så pass robust att den inte stör annan elektronik med elektromagnetisk interferens. Och jag måste se till att elektroniken i fråga är skyddad från annan interferens.
– Det är lite som en kvalitetssäkring. Jag jobbar med lastbilar och bussar och andra Scaniaprodukter som motorer till exempel.
Det kan låta komplicerat men Ibrahim tycker att det är ett väldigt roligt yrke.
– Det är kul att jobba med. Det handlar mycket om problemlösning. Jag har jobbat med det här i två år nu men det är alltid nya moment som dyker upp. Jag gillar den komplexiteten.
Civilingenjör i elektronikdesign är ett ganska litet program med ungefär 20 elever i varje klass, berättar Ibrahim Salloum. De flesta av eleverna, ungefär 90 procent, får jobb redan innan examen, säger han.
– Om man som jag gillar elektronik är den här utbildningen lite av en gömd pärla. Vi har väldigt mycket resurser och fler praktiska moment om man jämför med andra elektronikutbildningar.
När det kommer till just programmets resurser utmärker sig Campus Norrköping, tror Ibrahim.
– Det är rätt unikt att vi har ett kretskortslabb och att vi även har ett eget EMC-labb. Det är långt från alla campus som har det. Det här är något jag märkt i efterhand. Vi var väldigt bortskämda på det sättet.
Eftersom det är ett litet campus får man även en väldigt fin sammanhållning, fortsätter Ibrahim i sin hyllning av tiden på LiU.
– Jag känner folk som studerat elektronik på massor av olika universitet. Från Uppsala till KTH och Luleå. När vi jämför utbildningar så märker man snabbt att det alltid finns något hos dem som saknas.