När De Geergymnasiets bild- och formprogram ställer ut sina alster på Konstforum fylls väggarna till bristningsgränsen. Sextio elever visar fyra, fem eller sex verk var, och ja, - då förstår ni.
- Det känns väldigt roligt att lyfta fram elevernas arbeten, som annars bara hamnar i en låda. Nu sätter vi passepartout runt bilderna och lyfter fram dem, säger Anna Frisendahl, bildlärare.
Alstren i sig målar upp en bild av skolans bildundervisning och återkommande uppgifter. Snabba krokiteckningar i kol tränar handen och seendet, medan collage med färgat papper tvingar eleverna bort från linjeteckningen och blir en övning i förenkling, färgvalörer och volym.
Jeansrumpa
Eleverna har också fått arbeta experimentellt med gips, nät och tråd. Nätmaterialet är effektfullt och Tone Linghult har format ett ansikte av järnnät, där det hårda materialet har fått ett mjukt formspråk, inspirerat av konstnären Barbro Bäckströms nätskulptur. Helena Stjärnström har fått till en jeansrumpa av järnnät. Den är försedd med ett känt jeansmärke och kan ses som en kommentar till vårt logotype- och konsumtionssamhälle.
När naturvetenskapen skrotas på skolan var bildlärarna snabba att återanvända materialet från vetenskapens kyrkogård. Labblådor ger nu istället en glimt av elevernas inre. Uppgiften "inre rum" hör till de mer fria och eleverna attackerar den från skilda infallsvinklar, både abstrakt och symboliskt. En låda visar hur ljus och mörker möts i det inre rummet, en annan visar inre organ och en tredje är försedd med galler och varningsskylt.
Upptäckarlusta
Utställningen är en exposé över konstnärligt sökande och lärande, men andas också upptäckarlusta inför nya material och utmaningar. En tur till Konstforum är att rekommendera för alla som har ett intresse av att följa elevernas utveckling och verksamheten på bild- och formprogrammet. Exempelvis har nior som sökt till skolan särskilt bjudits in till utställningen.
Arkitektur
För treorna återstår nu bara någon månad på skolan. Efter avslutad utbildning brukar flera söka sig vidare till olika konstnärliga utbildningar. Näraliggande Lunnevads folkhögskola med sin konstlinje brukar vara populär. Men eleverna söker inte bara till konsthögskolor utan tidigare elever har även hamnat på utbildningar inom till exempel arkitektur och design. Några har också valt att satsa på att bli tatuerare.
I dag, lördag, har utställningen vernissage med tal av den biträdande rektorn Mats Josefsson. Den pågår sedan till den 13 maj.