Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En gedigen utbildning"

NORRKÖPING
- Svenska brandmän har en av världens bästa rökdykarutbildningar, säger Håkan Kruse, samordnare inom kunskapsområdet brand vid Räddningsverket.
Men då ska de ha gått igenom Räddningsverkets utbildning på 15 veckor. En utbildning de får först efter ett till två års anställning.

Norrköping2003-05-28 00:00
- Man ska vara medveten om att det är ett komplicerat och svårt arbete att släcka en brand. Rökdykarna ska kunna läsa av branden och se att något är på gång och i så fall vända. Men trots det kan det hända något tragiskt. Kanske är väggarna nymålade, klädseln på möblerna av något speciellt material och så vidare. Branden kan då få ett scenario som varit svårt att förutse, säger Håkan Kruse.
Samtliga brandmän alternerar mellan olika uppgifter, exempelvis rökdykning eller att köra stegbilen. Det är alltså inte specialutbildade brandmän som är rökdykare utan uppgiften ska alla klara.

<b>Anställdes i april</b>
I april i år anställdes sju nya heltidsbrandmän av Norrköpings Brandförsvar, efter att ha genomgått olika tester. Den omkomne Niklas Råbesjö var en av dem. Dessa sju var de sista som anställdes direkt av kommunen, till hösten förändras nämligen brandmannautbildningen och anställningsförfarandet.
Brandmännen anställs av den kommunala räddningstjänsten. Vad som händer sedan skiljer sig åt från kommun till kommun.
Samtliga brandmän måste genomgå en 15 veckor lång utbildning vid någon av Räddningsverkets skolor i Sverige. Där varvas teori med praktik. Men den utbildningen får de oftast ett till två år efter sin anställning.
- Många kommuner, särskilt de stora, har en egen internutbildning för sina brandmän. Den kan vara mellan en och sex veckor lång, berättar Håkan Kruse.
Arbetarskyddsstyrelsen har gett ut föreskrifter för hur den kan bedrivas.
- Flera kårer vill kunna nyttja personalen så tidigt som möjligt. De anställda får därför tidigt en brandmannautbildning där det även ingår rökdykarutbildning.
I Norrköping genomgår de nyanställda sex veckors internutbildning.
- Jag vågar påstå, eftersom jag känner alla så väl i Norrköping, att de har en mycket hög ambitionsnivå där. De skulle aldrig sätta in någon i tjänst som inte har utbildning, säger han, och beklagar det tragiska som hänt.
I den 15 veckor långa utbildningen på Räddningsverkets skolor ingår bland annat en gedigen rökdykarutbildning.
- Vi utgår från att alla börjar från scratch.
Brandmännen får minst 60 timmars utbildning enbart i rökdykning under de 15 veckorna. Både teori och praktik.
- De får lära sig om brandförlopp och brandens beteende. Men även om sin egen utrustning och hur kroppen fungerar i bland annat hetta. De lär sig också om olika riskmiljöer, nödsituationer och om sökteknik med mera, säger Håkan Kruse.
- Men detta kan man alltså även lära ut lokalt på intern väg, tillägger han.
Brandmannautbildningen genomgår just nu en stor förändring. Från och med i höst startar en tvåårig utbildning vid Räddningsverkets skolor som samtliga brandmän måste genomgå. Detta ska vara enda vägen in i brandmannayrket, ett yrke som på så sätt breddas och handlar om förebyggande säkerhetsåtgärder likaväl som om att släcka bränder.
<b>Fakta:
Ovanligt med dödsolyckor vid släckningsarbete</b>

De senaste 20 åren har tolv brandmän dött i tjänsten, varav åtta i samband med utryckning. De övriga fyra dog i samband med träning eller transporter.

? 1994 var senaste gången en brandman omkom i samband med brandsläckning.
Då dog en brandman och två skadades i samband med en källarbrand i ett hyreshus i Jämshög i Blekinge.
? 1993 omkom en rökdykare på grund av de skador han fick under släckningsarbetet ombord på det holländska lastfartyget Baltic Link i Kappelhamnsviken på norra Gotland.
? 1989 kollapsade en brandman efter rökdykning i ett flerfamiljshus i Munkfors.
? 1986 förolyckades två brandmän vid en rökgasexplosion i en byggmarknad i Täby.
? 1983 begravdes en brandman under stenmassor som rasat ner från ett tak i Älmhult, och samma år drunknade en räddningstjänstarbetare vid försöken att bistå två kanotister som kapsejsat i Svartån i Örebro.


Enligt Arbetsmiljöverkets statistik skadades 260 brandmän år 2001; flertalet skadar sig i samband med den träning som utförs i väntan på utryckningar. (TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!