En försmak av julen
Stadsmuseets årliga julmarknad var igång igen under helgen. Smakprov av kalkon, fiskförsäljning och chansen att testa på att tillverka medeltida smycken, var några av de saker som fanns att ta del av.
Ulf Härdner är väldigt intresserad av historiska hantverk och ville ge besökarna en bild av hur saker tillverkades förr. Ida Bratt tillverkar här ett halssmycke, en liten fågel i tenn.
Foto: Sandberg Niclas
Det finns något för alla smaker. Om inte annat kunde du testa din smak hos Agne Johansson från Visätter Kalkon. En bit kalkon, eller varför inte en kalkonburgare eller en kalkonkorv. - Till jul är det många som köper hel kalkon. Kunder som köpt förr om åren kommer tillbaka, så det blir mer och mer populärt, säger Agne Johansson. Annat ätbart till försäljning var färsk och rökt fisk. Emil Danielsson var en kund som slog till på både aborre och gädda. Men det var inte bara shopping som utfördes. Besökarna på Stadsmuseets julmarknad kunde vara mer aktiva än så, nämligen genom att tillverka sina egna medeltida smycken. - Att bara stå och sälja är inte riktigt vår grej, säger Margareta Larsson, som tillsammans med Ulf Härdner har historiska hantverk som sitt stora intresse. På marknaden visade de hur man kunde tillverka sitt eget smycke och besökarna fick även testa själva. - Vi gör historiska hantverk, allt ska vara historiskt inspirerat från vikingatiden. Man ska få en bild av hur det tillverkades förr, säger Ulf Härdner. Härlig miljö
Josefin Carlsson och Mia Andersson var två besökare som valde att trotsa det dåliga vädret under lördagen, allt för att gå på den årliga julmarknaden. - Vi tänkte positivt, att det var en perfekt dag att gå på marknad. Underbart väder, säger en skrattande Josefin. Väninnan Mia Andersson håller med om att julmarknad är ett måste den här tiden på året. - Miljön är så härlig. Det är så speciellt, så man måste ju bara gå hit, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!