En försmak av julen på Ekenäs
Det första är doften. Den kommer från en stämningsskapande liten träbrasa. Så kommer den från brända mandlar och tjära, från enris och näver. Så den luriga glöggen som är så alkoholfri så. Men nog doftar det jul alltid.
Tomten kommer från Göteborg. Åtminstone den här sorten. Foto: Janne Forsby
Foto:
Mycket mat
Jo, mycket mat är det. Det finns folk, berättar mannen bakom disken med lutfisk, som bara köper just den hos honom, varje år.
Liksom strömmingswartzen.
- Dom kommer till mig, raka spåret från bilen, säger han.
Så finns här grisar av marsipan, rökta korvar, sylter och marmelader, knubbiga bröd, ostar som verkar ha tillverkats i ett hörn i ett gammalt stall, sillar och slottsglögg, flatrökt, och varmrökt och kallrökt, det är saffransmuffins, kryddor, hjortron och cholkladbananer och - ja, säg det och vi kan visa var det finns. På Ekenäs.
Alla får plats och provsmaka får man ofta, fika i stallet kan man göra när paus behövs.
Lokaler finns för allt och hantverket är för sig, där är de gulligaste ulltomtar och de mest hjärtknipande änglar, det är smycken och skinnkläder och tovat och ullat och halmarbeten och tennbroderier och bivaxljus och grenljus och vackra vackra saker att till exempel ställa små hyacinter i.
Sinnrika mönster
Några sitter och stickar verk i sinnrika mönster.
Bussar står i rader utanför nedanför slottsbacken. Parkeringen har en egen organisation.
Man kan säga att det är tidigt, men det är hursomhelst jul på Ekenäs i alla fall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!