Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En forskningsresa som är fullständigt fantastisk"

Campus Norrköping firar i år 25-årsjubileum och utvecklingen har varit något av en framgångssaga. "Norrköping har nu ledartröjan för de två största forskningssatsningarna i svensk historia", säger Martin Rantzer, prefekt på Institutionen för teknik och naturvetenskap och campusråd.

Campus Norrköping ligger mitt i Industriområdet och har blivit en självklar del av staden. "Den här utsikter är ganska svårslagen", säger Martin Rantzer, prefekt och campusråd i Norrköping, när han tar oss ut på personalmatsalens balkong.

Campus Norrköping ligger mitt i Industriområdet och har blivit en självklar del av staden. "Den här utsikter är ganska svårslagen", säger Martin Rantzer, prefekt och campusråd i Norrköping, när han tar oss ut på personalmatsalens balkong.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-09-23 11:00

Martin Rantzer läste datateknik på Linköpings universitet på 80-talet men har sen dess haft en rad olika tjänster inom näringslivet. Många av dem har varit kopplade till forskning och att omsätta innovationer till nytta. 

– Jag har varit "hang around" till forskare i hela min karriär, och nu får jag kliva in och vara en del av det, säger han.

Sen fyra år tillbaka har han rollen som campusråd, det vill säga Campus Norrköpings högsta chef.

– Jag ägnar mycket tid åt dialog med kommunen, myndigheter och näringsliv. Vi har en stor ambition att forskningsresultaten ska användas och komma till nytta. Sen har vi ofta dialog om kompetensförsörjning, det är en av företagens största utmaningar, att hitta rätt folk. 

Även om Martin Rantzer inte själv varit med på universitetet så länge har han genom andra förstått att det finns ett "före och ett efter" universitetets tillkomst i Norrköping.

– Vi är otroligt stolta över att vara i Norrköping och i den här fantastiska miljön, och vi känner också att det finns en stolthet och glädje från Norrköpingsborna att vi har ett campus här. 

Rent fysiskt har campuset haft en stor påverkan på stadsbilden, ett område som var nergånget och dött har gått till att bli livfullt och ett av Norrköpings vackraste gångstråk. När vi pratar med studenter lyfter nästan alla fram utsikten över Strömmen och det centrala läget i stan. Martin Rantzer lyfter också fram det han kallar en "fullständigt fantastisk forskningsresa". 

Vad har gjort att ni lyckats med det?

– Som alltid inom forskning handlar det om att hitta någon nyckelforskare och sen lyckas bygga framgångsrika grupper kring den. Här har vi professor Anders Ynnerman till exempel, som var med redan vid etableringen av Campus Norrköping. Det började med att han och någon doktorand jobbade med visualisering och nu är de ungefär 100 forskare inom det området och de har byggt upp Visualiseringscenter där man tydliggör forskningen.

Anders Ynnerman är också direktör för WASP, en satsning på autonoma system som finansieras av Wallenbergs stiftelse och är den största forskningssatsningen i Sverige i modern tid. 

– Den är spridd över fem svenska universitet i landet men ledningen finns här i Norrköping. Och det näst största programmet i svensk forskningshistoria heter WISE, och där är det Magnus Berggren som är direktör. 

Magnus Berggren är professor i organisk elektronik vid Campus Norrköping och leder alltså forskningen som ska utveckla hållbara och effektiva material.

– Norrköping har nu ledartröjan för de två största forskningssatsningarna i svensk historia, säger Martin Rantzer stolt.

Förutom den framgångsrika forskningen har universitetet också vuxit vad gäller antal studenter, medarbetare och utbildningsprogram. Och det finns en ambition om att växa ytterligare. Ett nytt program håller på att arbetas fram som handlar om AI, artificiell intelligens, kombinerat med långsiktig hållbarhet.

– Vi hoppas att det kan gå igång höstterminen 2024. Hållbarhet tror jag är något som kommer att förstärkas inom alla grenar.

Målet är också att växa i antal studenter.

– Vi jobbar mycket med att marknadsföra oss när konkurrensen mellan universiteten ökar. 

25-årsjubileet uppmärksammas i helgen genom öppet hus och föreläsningar.

Campus Norrköping

Startade 1997 och hade då 150 anställda, 2 900 studenter och fem utbildningsprogram. I år har campuset 6 00 anställda, 5 400 studenter och 24 utbildningsprogram.

Visualiseringscenter C, Remeso (Avdelningen för migration, etnicitet och samhälle) och Laboratoriet för organisk elektronik bedriver världsledande forskning på campuset och attraherar forskare från hela världen.

Under 90-talet tappade Norrköping totalt 15 000 arbetstillfällen. Campus Norrköping blev en del av vändningen för staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!