Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En fickpark - mitt i city

På fredagen invigdes Norrköpings första s k pocket park, en liten "fickpark" mitt i city, i korsningen Skomakaregatan-S:t Persgatan. Den har fått namnet Chamberts plats, efter den välkända möbelsnickarfamiljen Chambert.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2009-04-25 03:00
Begreppet “fickpark" är en direktöversättning från det engelska ordet “pocket park", en minipark i stadsmiljö.- Chamberts plats byggdes under förra året. Idag har vi fått upp en skylt med historik om Chamberts familj. Platsen är utformad så att det är två delar, dels en parkdel, en s k pocket park, en liten grön yta i staden. Och så har vi en torgyta som är väldigt flexibel, sa stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg.Idag används torget som parkering, men det är också tänkt att det ska kunna användas till uteserveringar och olika evenemang. Handlare och hantverkare i området har anmält intresse att ha en marknad här en gång i månaden.Invandrarstad
- Norrköping har alltid varit en invandrarstad. Vi har också blivit mera internationella och fått med oss det internationella sättet att vistas ute i vår stad. Då passar det bra att ha sådana här miljöer, där man kan stanna till, läsa om historien, kulturen och dra nytta av de lungor, de träd, vi har här. Fler sådana platser vill jag att det ska finnas i Norrköping, sa kommunalrådet Stefan Arrelid (MP), ordförande i tekniska nämnden.Platsen har fått namn efter familjen Chambert i Norrköping. Snickargesällen Axel Andersson, som tog namnet Chambert, startade 1883 AB Chamberts möbelfabrik som gick i arv till och drevs av sonen Otto, medan den andre sonen, den kände möbelarkitekten Erik, arbetade i firman."Jättefin plats"
Flera släktingar fanns på plats under fredagens invigning. En av dem var den nya generationens möbelsnickare, Ammi Chambert, barnbarn till Otto Chambert. Hon är verksam i Skåne.- Platsen är jättefin. Det är underbart när städer får små gröna plättar i sina stenmiljöer. Mer av det, säger Ammi Chambert.På plats fanns också Erik Chamberts tre barn: Maria Tarkpea, Christian Chambert och Fredrik Chambert.Bodde runt hörnet
- Det är väldigt roligt, säger Maria Tarkpea om att parken uppkallats efter familjen.Hon berättar att det finns en koppling mellan familjen Chambert och platsen.- Farbror Otto bodde precis runt hörnet, på Gamla Rådstugugatan. Där hade firman även ett lager och tapetserarverkstad, säger Maria Tarkpea.
Snickargesällen Axel Andersson tog namnet Chambert. Han startade 1883 AB Chamberts möbelfabrik i Norrköping. Firman fanns kvar till 1979 och låg i hörnet av Gamla Rådstugugatan och Hospitalsgatan, med butik, verkstad, ritkontor och virkeslager.Axel och hans hustru Ida fick 13 barn. Två av sönerna, Otto och Erik, blev möbelsnickare och arbetade i firman.Otto (1895-1985) ledde företaget och var en hängiven samlare av hantverksminnen. En del av samlingen finns på Norrköpings stadsmuseum.Erik (1902-1988) utbildade sig till inredningsarkitekt. Han skapade möbler, textilmönster, inredningar och var även bildkonstnär från 1940-talet. Ett urval av hans bilder finns på Norrköpings konstmuseum.Källa: Tekniska kontoret
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om