Festival på Marielund – så vill de vända utvecklingen

Det pågår dans och musik mellan husen i Marielund på tisdagen. Världens ungdomar arrangerar för första gången Marielundsfestivalen. Systrarna Kamani: "Efter morden kände vi att vi behöver visa att det inte är den enda bilden av Marielund".

Systrarna Aya och Amani Kabani gick med i Världens ungdomar och vill ge möjligheter till alternativ för ungdomarna i Marielund. "Marielund är mer än en brottsplats".

Systrarna Aya och Amani Kabani gick med i Världens ungdomar och vill ge möjligheter till alternativ för ungdomarna i Marielund. "Marielund är mer än en brottsplats".

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-06-18 20:00

Nyheten i korthet

  • Marielundsfestivalen, en familjefest med musik och dans, arrangerades för första gången i Marielund, ett område som varit centrum för flera våldshändelser det senaste året.
  • Systrarna Aya och Amani Kabani, aktiva i organisationen Världens ungdomar, menar att festivalen är ett sätt att visa att Marielund är mer än en brottsplats och vill skapa alternativ till kriminalitet för unga.
  • Festivalen inkluderade även diskussioner med politiker om förebyggande åtgärder och utbildning för att bekämpa gängkriminalitet.

Marielund har figurerat i flera tragiska våldshändelser det senaste året. Men på tisdagen hölls här en fest för hela familjen mellan hyreshusen kallad "Marielundsfestivalen". Musiken, som har en arabisk klang, studsar mellan fasaderna och framför scenen dansas det.

Bakom festivalen står KISAM – Världens ungdomar samt Världens mammor. Det handlar om att driva ungdomsfrågor och skapa alternativ till kriminalitet, att pressa på för att förbättra utbildning och annat.

undefined
Systrarna Aya och Amani Kabani gick med i Världens ungdomar och vill ge möjligheter till alternativ för ungdomarna i Marielund. "Marielund är mer än en brottsplats".

Vi träffar systrarna Aya och Amani Kabani, 20 respektive 17 år gamla. De kom hit från Syrien som flyktingar för sju år sedan, pratar flytande svenska och är nu aktiva i Världens ungdomar i Marielund där de bor.

– Vi gör aktiviteter av olika slag men vill också vara en röst för förändring på olika sätt. Vi har till exempel varit ute och delat ut information för att fler här i Marielund ska rösta, säger Aya och Amani fyller i:

– Allt vi gör är planerat av eller med ungdomar. Det är det viktiga, att vi bidrar och är förebilder. Unga ska välja att komma till en verksamhet som vår istället för att ta fel väg. 

undefined
Marielund har drabbats av flera grova våldsbrott det senaste året. Nu vill Världens ungdomar vända utvecklingen.

Det har alltså varit flera våldsdåd här, exempelvis två mord det senaste året, som färgat bilden av Marielund. Det har naturligtvis påverkat systrarna Kabani också.

– Min syster var nära när det ena mordet skedde, det är förskräckligt och det går åt fel håll. Men samtidigt har vi alltid känt oss trygga här, de här gängen går mest mot varandra. Det blir mycket skrivet när det händer dåliga saker men samtidigt är det mycket positivt här som det inte skrivs om. Marielund är mer än en brottsplats, påpekar Aya.

undefined
Det var välbesökt på tisdagen när den första Marielundsfestivalen gick av stapeln.

Det var bland annat morden som fick systrarna att aktivera sig.

– Man har alltid hört att "i den där byggnaden gör dom knark, där ska du inte gå in". Efter morden och andra händelser kände vi verkligen att vi behöver visa att det är inte den enda bilden av Marielund, säger Amani.

De har gått en ledarutbildning och är bestämda med att kämpa för att det ska finnas alternativ för de unga i området. Några saker de nämner är förebyggande åtgärder och utbildning: det tog de också upp med politiker som tidigare på eftermiddagen deltog i ett samtal från scenen.

undefined
Aya och Amani Kabani kom till Sverige för sju år sedan. "Vi är otroligt tacksamma att vi kom till Sverige och att vi har fått en utbildning".

– Vi pratade skola och segregation, vad de tyckte var viktigt för att motverka gängkriminalitet och tog upp vad vi tyckte. Det var jättebra att vi fick ha det här samtalet så de fick höra vårt perspektiv, framhåller Aya som vill nyansera bilden av Marielund.

– Det finns sådana som kämpar jättemycket och gör sitt bästa för att komma in i samhället men det syns inte utåt. Vi är otroligt tacksamma att vi kom till Sverige, att vi har fått en utbildning och att jag kan gå universitet. Vi vill vara förebilder.

undefined
Mohamad Amir Haidan i Världens ungdomar framhåller hur viktigt det är med bra lärare i skolan, gärna tvåspråkiga, för att förbättra elevernas möjligheter.

Mohamad Amir Haidan från Ljura är också en av de aktiva på plats. Även han framhåller skolan som en nyckel.

– Vi tror det är viktigt med bättre utbildade lärare som kan bägge språken, alltså mer modersmålsundervisning. När man kommer in i Sverige är det ett nytt språk men också ett nytt liv och en ny kultur, säger Mohamad som menar att det inte bara är språket som är ett hinder.

– Det svåraste kanske inte är språket utan att komma in i samhället, förstå systemet och kulturen. När jag började förstå det, efter tre-fyra år i landet, så gick det mycket bättre att plugga och få bättre betyg.

Festen fortsätter och musiken pumpar när Folkbladet lämnar platsen.

undefined
Även biblioteket fanns på plats i Marielund denna dag.
Karta: Marielund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!