Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En färsk knippe förslag om hur demokratin ska stärkas

NORRKÖPING
"Demokratin är i kris och de politiska partierna på utdöende" - konstaterade kommunens demokratiutskott, när det förra hösten efterlyste idéer från medborgarna om hur demokratin kan stärkas.
Omkring 150 olika förslag, varav många från allmänheten, offentliggörs nu i en liten broschyr som utskottet sammanställt.
- De allra flesta förslagen är mycket bra, menar utskottets ordförande Louise Malmström (s).

Norrköping2001-09-12 00:00
I demokratiutskottet har alla fullmäktigepartierna säte. Att något måste göras för demokratin har blivit än mer klart under året som gått.
- Det visar sig på skolorna, att eleverna inte vet mycket om den kommunala demokratin, säger Louise Malmström. De politiska ungdomsförbunden är inte välkomna dit, utom två veckor kring valen.
- Jag blev chockad, säger Alf Gustavsson (s). Eleverna tog för givet att vi måste var heltidspolitiker. Och då är vi ändå 500 fritidspolitiker i kommunen.
En del förslag har kommit via e-post, andra som brev, åter andra har plockats upp vid utskottets besök på olika ställen. En del kommer också från utskottet självt. Nu har de sorterats i avdelningar och presenteras i punktform.

<b>Krångligt</b>
Det blir naturligtvis, som det heter i förordet till broschyren, "en himla massa förslag" - där självklarheter, som i och för sig gärna kan få understrykas, blandas med mer långtgående idéer.
Att få kontakt med Norrköpings kommun upplevs som krångligt och byråkratiskt, därom vittnar många inlägg. Många efterlyser en ingång till kommunen, som då också kunde vara "klagomur" dit man kan vända sig i kommunala frågor. Öppna nämndsammanträden föreslås för att öka tillgängligheten.
Språket måste vidare förenklas i kommunala handlingar, fattade beslut måste presenteras lättfattligt på nätet och i pappersform.
Barn och unga finns det många åsikter om. De bör få större del i planering på skolor, förskolor och fritidshem. Ett ungdomsfullmäktige bör inrättas, man ska ta ungdomarnas åsikter på allvar och ge respons även om det som föreslås är ogenomförbart.

<b>Nya tekniken</b>
Många elever är tydligen kritiska mot skolornas elevråd. Större press uppifrån för att de ska fungera krävs. Deltagande i demokratiarbete ska kunna ge kurspoäng.
Idéer finns om hur den nya tekniken ska kunna användas i demokratins tjänst. Kommuninvånarna bör få tillgång till ett externt intranät där man kan ta del av information, debatt och diskussion.
Med sk brukarstyrelser har det varit trögt i portgången i Norrköping, i dag finns bara två sådana. Bättre information och större ansvar för dessa styrelser hör till det som föreslås.
Hur ska man kunna fånga in stora folkopinioner? E-demokrati och rådslag föreslås. Men här finns också en rejält kritisk röst: "Hur kan ni politiker samtidigt be oss invånare att engagera oss mera och uttrycka tankar om vår stad samtidigt som ni säger nej till en folkomröstning om NME när vi verkligen har engagerat oss?" frågas det i ett inlägg.

<b>Försiktighet</b>
Mellan alla förslagen för också utskottet självt en del resonemang och konstaterar tex om folkomröstningar, att sådana "bör kanske användas med försiktighet i alltför komplicerade frågor".
Folkvalda områdesstyrelser, kvotering av invandrare till kommunala tjänster, policy att man bara ska kunna ha samma uppdrag i högst tre mandatperioder, allmän motionsrätt för medborgare är andra förslag i mängden.
Det största enskilda området i broschyren gäller kommunfullmäktiges inre arbete, där det finns fler idéer än om något annat. Men här har då också fullmäktiges ledamöter själva direkt anlitats.
Här finns förslag som att handlingar i olika ärenden ska sammanfattas (alla förstår inte vad de läser), man ska få en nål eller brosch som visar på stan att man är fullmäktigeledamot, det bör föras dialog med medborgarna på kommundelsstämmor, fullmäktigefrågorna måste ut i god tid och då även till föräldraråd, intressegrupper mfl, ledamöterna bör visa upp sig i sina bostadsområden.

<b>Eget slutförslag</b>
Många förslag alltså, hur många tyckare som sedan står bakom varje enskilt förslag framgår inte. Broschyren ska nu ut på remiss, varefter demokratiutskottet ska samla sig till ett eget slutförslag. Där man då så att säga måste bekänna färg och föra fram egna idèer om, hur den kommunala demokratin i Norrköping ska kunna utvecklas.
Eller räddas, om det nu rentav är så illa ställt. Medborgarnas ointresse är ett hot mot demokratin så gott som något.
- Fast så länge saker och ting fungerar så klagar man inte, tror Jirina Klevstigh (m).
Av allt att döma kommer de åtta partierna ska kunna enas om slutförslaget. När det gäller demokratin är åsikterna ändå rätt samstämmiga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om