Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En enda salig röra

Skötseln av ekonomin i den av Skolinspektionen i mars i fjol stängda Jasminskolan var en enda stor röra, framgår det av förvaltarberättelsen. Bristerna i bokföringen är så stora, att det inte går att se i vad mån oegentligheter kan ha förekommit.

NORRKÖPING2014-02-06 13:55

Först stängdes skolan, en knapp vecka senare kom den egna konkursansökan. Allt detta utspelades i slutet av mars.

Jasminskolan i gamla lasarettsblocket vid Södra Promenaden hade muslimsk profil. Bakom den stod Sommarens Ekonomiska Förening, och det är den som försatts i konkurs.

För föräldrarna kom stängningen uppenbarligen som en chock. Men förhistorien hade varit lång, med den ena inspektionen efter den andra från Skolinspektionen. Till slut var måttet rågat.

Slarvig ekonomi

I konkursförvaltaren Bengt Ivarssons berättelse noteras, att Jasminskolan under sina två år misskötte inbetalningarna av skatt. Men troligen inte därför att pengar skulle ha saknats utan mer sannolikt beroende på slarv, alternativt obefintliga eller mycket dåliga rutiner. Av samma skäl förekom även en hel mängd inkassokrav och betalningspåminnelser

Bokföringen är upprättad i efterhand och omöjlig att följa. Exempelvis har hela lönesumman för 2012, 3,5 miljoner, bokförts som en enda verifikation på årets sista dag. Kassasaldot går upp och ner på orimliga sätt. Noll kronor blir plötsligt 1,7 miljoner.

Beloppen, som använts till skolmaterial och skolmat, är "förhållandevis små". Däremot visar den bristfälliga bokföringen på en betydande del utgifter, som inte kan ha haft med skolverksamheten att göra.

Bilar och taxi

Under 2012 fanns tio bilar i föreningens ägo, men bara fyra av dessa fanns sedan med i konkursbouppteckningen. Ingen av försäljningarna går dock att se i bokföringen. Där finns också bland annat många taxikvitton och ett stort antal parkeringsböter.

Ett antal fakturor har bokförts två gånger. Detta kan ha varit ett sätt att ta ut pengar privat ur föreningen.

I bokföringen fanns, utöver fakturorna för skolmat, också ett mycket stort antal kvitton för små inköp i olika livsmedelsbutiker. Det vore, enligt konkursförvaltaren, "märkligt om dessa i princip dagliga inköp avser verksamheten". Detsamma torde gälla de cigarrettkvitton, som bokförts som inköp av råvaror och förnödenheter.

Förvaltarberättelsen utmynnar i att det på grund av bristerna i bokföringen inte kan klarläggas, om det förekommit transaktioner som utgör olovlig vinstutdelning eller som kan föranleda skadeståndsskyldighet.

Konkursförvaltaren föreslår dock inga åtgärder gentemot de ansvariga för föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om