Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En eldsjäls envisa kamp mot drogerna

NORRKÖPING
Knarket finns långt ner i åldrarna, till och med bland elever på mellanstadiet, och det är lätt att få tag i. Den chockartade insikten har fått Susanne Wiman, eldsjäl i Marielund och lärare på den egna dansskolan, att dra igång kampanjen "Våga säga nej".

Norrköping2001-06-11 00:00
Det var i höstas som hon av pratet bland de 120 eleverna på den egna dansskolan, Susanne Wimans dansskola, började förstå att droger, knark, hade nått långt ner i åldrarna.
Eleverna kommer från olika delar av stan, från olika samhällsgrupper, och de kände alla till problemen, kände någon eller några som tagit droger.
- Det var en sjuk verklighet som uppdagades. Många föräldrar har inte trott att det var sant.
Enligt Susanne Wiman finns knark bland skolelever, från femman, sexan och upp till högstadiet.
- Rökheroin är bland det första de testar. Det luktar inte, och ger ett lyckorus. De som håller på med det här är trasiga känslomässigt och det är svårt att sluta.

<b>Lätt få tag i</b>
Kokain, ecstasy, hasch, läkemedelstabletter - det finns tillgängligt, alla vet vart man ska gå och vem man ska fråga, på stan och i skolorna, menar Susanne Wiman. Och det finns på fester.
- Tjejer som inte får tag i alkohol häller nagellack i en påse och sniffar.
Enligt Susanne Wiman finns det också tonårsflickor som prostituerar sig i centrala Norrköping för att betala sitt beroende.
Hon berättar också om en tioårig pojke som tagit kokain, en pojke som befann sig på stan och som föräldrarna inte brydde sig om att hämta.
Men också de föräldrar som faktiskt bryr sig är ofta ovetande om vad som försiggår. Det är ofta svårt att veta vad man ska titta efter för varningssignaler.
- Mångaköper mobiltelefon till sina ungar och tro att de har järnkoll.
Men mobiltelefonen, och internet, är samtidigt en möjlighet för ungdomar att ha en egen värld, utanför föräldrarnas kontroll.

<b>Kampanj mot droger</b>
Susanne Wiman har nu dragit i gång kampanjen "Våga säga nej". Den startar bland hennes danselever, får dem att ta ställning mot droger, och ska förhoppningvis sprida sig, till föräldrar och elevernas skolklasser.
Nu i sommar får eleverna en utbildning i drogkunskap av Susanne Wiman, på Esterön, under totalt fyra veckor, med 25 barn åt gången per vecka. Brottsförebyggande rådet står för kostnaderna och material har hon fått av fritidsledare Willy Flores i city och Brottsförebyggande rådet.
Under den här tiden tränar också danseleverna inför karnevalen.
- Karnevalsdagen ska vi gå först i tåget, "Susanne Wimans dansgrupp mot droger", med fem lastbilar.
Under nationaldagen träffade Susanne Wiman skolminister Ingegerd Wärnersson och överlämnade förslag till vad staten kan göra, t ex se till att drogutbildning ingår på lärarhögskolan, så lärarna kan hantera situationen på skolorna de kommer ut till.
Susanne Wiman har också avtalat med skolministern om att tillsammans med sina dansare häla på i Stockholm i höst.
Susanne Wiman har tidigare belönats med Fem i tolv-priset för sina insatser och sitt engagemang i det mångkulturella Marielund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om