Arbetet med den nya tingsrätten intill Packhusrondellen har pågått sedan sommaren 2022 och nu ser man tydligt hur byggnaden växer fram och ger skissen liv.
På plats för att ta emot oss och visa runt är Elisabeth Strand, projektledare från Vacse AB, samt Josefin Hoffman, projektledare från Serneke Invest AB. Vacse är fastighetsägare medan Serneke är entrepenör och projektutvecklare. Domstolsverket blir sedan hyresgäst i byggnaden.
Projektet har löpt enligt plan och invigning av den nya tingsrätten ska ske hösten 2024. Den ursprungliga budgeten på 246 miljoner har inte heller påverkats nämnvärt av den ekonomiska situationen enligt Elisabeth Strand och Josefin Hoffman.
Att uppföra en tingsrätt innebär en specifik kravbild, både utseende- och funktionsmässigt.
– Jag tycker att det är ett mjukt och snällt hus, vi har jobbat mycket med tillgänglighet på olika plan, säger Elisabeth och Josefin håller med:
– På det stora hela är det en öppen miljö för allmänheten där man ska känna sig välkommen men det är också någonstans en verksamhet som tyngs av allvaret i den funktion en tingsrätt har och det tycker vi avspeglas i husets yttre.
Hur är det anpassat invändigt med tanke på att det är en tingsrätt?
– Det är väldigt mycket flödestänk, parter ska kunna röra sig i huset utan att mötas, säger Elisabeth Strand som tillägger att Domstolsverket varit involverade under hela processen.
– Det är ju deras kravbild som ligger till grund för hur huset är byggt och ser ut. I övrigt är det ju salarna och uppbyggnaden kring dom som skiljer sig från ett vanligt kontorshus.
Det är också byggt med ett starkt hållbarhetstänk, man har en mindre solcellspark på taket och även en geoanläggning med borrhål under huset för värme och kyla.
– Vi har ett högt mål med certifieringen som är enligt BREEAM, det rör nästan alla delar av hela projektet. Som till exempel livscykelanalyser och naturligtvis själva utförandet, förklarar Josefin Hoffman.
Vi tar på oss hjälmar och vandrar runt den sandfärgade byggnaden. Vid huvudentrén kännetecknas arkitekturen av mjuka linjer där pelare i betong skänker ett närmast klassicistiskt formspråk. Pilastrar löper längs fasaden och skapar liksom en rytmik.
Vi stiger in och föreställer oss en in- och en utpassage där de som ska in ska gå genom en säkerhetsbåge. Därefter en reception där de mjuka rundade linjerna återkommer. Så kommer man fram till en trappa som ligger intill vad som blir en glasvägg för ljusinsläpp men också utsikt för de som går där.
Vi går in i en av två stora salar där förhandlingar ska hållas, sammanlagt kommer det att finnas tio salar i varierande storlekar. De ligger på plan två och plan tre, vilket innebär markplan och våningen över eftersom våning ett är under mark.
– Det finns ett litet podium därframme där rätten ska sitta. Det fungerar likadant i alla salar, man kommer in genom olika dörrar beroende på vem man är, säger Elisabeth Strand som tror att det kommer att fungera bra i verksamheten.
Vi tar hissen till femte våningen där det mer är ett vanligt kontors- och kanslilandskap, detsamma gäller fjärde våningen.
– Här har vi också en uteterass som ligger i anslutning till lunchrummet, pekar Elisabeth Strand.
Vi åker ner igen efter fullbordad rundtur. Om cirka ett år blir det invigning och nog kommer det att bli ett ordentligt lyft för tingsrätten men också ett intressant tillskott i stadens arkitektoniska utbud.