Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En bilskrot med miljöambitioner

Karstorps bildemontering har i tjugo år arbetat för en mer miljövänlig bilskrot och var med och tog fram de föreskrifter som på 1990-talet ledde till en lagändring. Nu väntar tuffare miljöregler för bildemonteringsindustrin.

Eddie Jonsson på Karstorps bildemontering beskriver deras verksamhet som en baklängesindustri. Här förvaras bildelar från de bilar som har lämnats in för att skrotas.

Eddie Jonsson på Karstorps bildemontering beskriver deras verksamhet som en baklängesindustri. Här förvaras bildelar från de bilar som har lämnats in för att skrotas.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2012-07-09 05:00

Mitt i sommarruschen besöker Folkbladet Karstorps bildemontering. Bilar i alla former och tillstånd står uppradade och utgör bildemonteringens första anhalt. Där avidentifieras, märks och fotas bilarna. Men hjärtat i verksamheten är den dräneringshall där bilarna töms på miljöfarliga vätskor. Hallen kallades tidigare för miljöhall, utifrån verksamhetens miljöarbete som på på 1990-talet låg i framkant.

- I samarbete med kommunen och bilindustrin tog vi i början på 1990-talet fram generella föreskrifter för verksamheten, som låg till grund för en lagändring, säger Eddie Jonsson, chef vid bildemonteringen.

Nollsummesspel

Eddie Johansson beskriver verksamheten som en baklängesindustri, bilarna plockas isär, töms på vätskor och återanvänds i form av olika bildelar och han betonar vinningen av att allt som återanvänds är något som inte nyproduceras. Det lagstadgade kravet är att 85 procent ska återanvändas och endast 15 procent får därmed gå till deponi, det vill säga förstöras helt.

- Det kravet uppnår vi genom att dränera farligt avfall och separera glas, säger Eddie Jonsson.

- Men det är ett nollsummespel. Bilproducenterna designar inte bilar för återvinning. Men vårt branschföretag jobbar aktivit mot lagstiftarna och producenterna.

Läs mer i papperstidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om