– Vi ville undersöka vad unga tar in och tror på när de ser miljöorganisationers reklamfilmer, säger Joakim Karlsson.
Joakim Karlsson, Anna Arnér, Cassandra Palmberg, Amir Nourbakht och Oskar Nordmark studerar KSM (Kultur Samhälle Mediegestaltning) i Norrköping.
Intervjuer med högstadieeleverUnder cirka fyra månader har gruppen jobbat med filmen "En bekväm sanning" som senare kommer att visas på biografen Cnema. Den visar intervjuer med högstadieelever mellan 15 och 16 år samt lärare från Borgsmoskolan i Norrköping och Ludvigsborgsskolan i Västervik.
Joakim Karlsson tycker att eleverna var väldigt duktiga på att reflektera över vad som är bra och dåligt med att marknadsföra sig med hjälp av starka bilder.
– Flera av eleverna på Borgsmoskolan mådde dåligt av att se de bilder som reklamfilmerna visade, samtidigt kunde de förstå att de används för att få fler att lyssna, säger han.
Joakim Karlsson berättar att filmen är en ironisk tolkning som visar ett starkt ställningstagande.
– Vi vill gå till överdrift. Det blir en platt film om vi inte tar ett ställningstagande, säger Anna Arnér.
"Fruktansvärt"Gruppen upplever att miljöorganisationer idag använder alltför skrämmande bilder och budskap som inte alltid överensstämmer med verkligheten. När Folkbladet träffade gruppen visade de upp ett klipp från en miljöorganisation där hundar spetsas till döds för att minska risken för spridningen av rabies.
– Det är fruktansvärt att barn ska kunna se det här, säger Joakim Karlsson.
Gruppen anser att flera miljöorganisationer bör anpassa sina reklamfilmer till ungdomar samt fokusera på att visa upp det arbete som de utför.
– Lärare på Borgsmoskolan uppskattade vårt fokus på unga och tyckte att vi skulle konfrontera miljöorganisationerna eller prata med politiker, säger Joakim Karlsson.
Det är något som gruppen funderar på att göra beroende på om miljöorganisationer ställer upp.