Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En av de första sakerna man bör utreda"

En drygt ettårig flicka utreddes inte för celiaki, trots påtryckningar från föräldrarna. Nu menar vården att celiaki är bland det första som bör uteslutas.




Enligt Henrik Hjortswang är kunskapen om celiaki god bland läkare.

Enligt Henrik Hjortswang är kunskapen om celiaki god bland läkare.

Foto: Jeppe Gustafsson

NORRKÖPING2019-08-02 07:00

I juli i år skrev Folkbladet om den då drygt ettåriga flicka som inte utreddes för celiaki. Flickan rasade i vikt, slutade gå och var periodvis inte kontaktbar. Tillslut fick hon läggas in på sjukhus för akut näringsbrist. Flickans föräldrar berättade ett flertal gånger för läkare och sjuksköterskor om sina misstankar om celiaki men vården lyssnade inte. Enligt Henrik Hjortswang, överläkare på mag-tarmmedicinska kliniken i Linköping, bör celiaki utredas direkt.

– Varför det har blivit såhär för de här personerna kan jag inte svara på. Celiaki är en så pass vanlig diagnos idag. Det är en av de första sakerna man bör utreda hos någon som har besvär som kan tyda på att han eller hon har diagnosen, säger Henrik Hjortswang.

Symptomen på celiaki kan vara diffusa och varierar mellan olika personer. Vissa mår väldigt dåligt, medan andra får väldigt vaga symptom. En del märker inte av sjukdomen över huvud taget. Symptomen kan vara allt från illamående och förstoppning, till värk i kroppen och blåsor i munnen. Men om någon söker vård upprepade gånger på grund av problem med magen bör en läkare utreda celiaki, menar Henrik Hjortswang.

– Det finns andra tillstånd med liknande symptom, till exempel IBS, som är vanliga förstås. Men om någon söker vård för de här besvären bör läkaren direkt utesluta celiaki.

Sedan artikeln om den ettåriga flickan har ett flertal läsare hört av sig om liknande fall. Bland annat 28-åriga Effie Trikilis som inte blev utredd för sjukdomen, trots att även hon hade problem med magen och tappade i vikt. Effie Trikilis sökte vård ett flertal gånger, men celiaki misstänktes varken på akutmottagningen eller på vårdcentralen. Det hela gick så långt att även hon fick läggas in på sjukhus för näringsbrist. Enligt Henrik Hjortswang är kunskapen om diagnosen god bland läkare och ska inte vara anledningen till att diagnosen inte utreds.

– Rent generellt är kunskapen god hos läkare, i och med att det är en så pass vanlig diagnos. Förr i tiden var det vanligt att man endast utredde de som visade symptom på sjukdomen. Idag är det en större grupp, som har få eller inga tarmsymptom, som får diagnosen.

Enligt Henrik Hjortswang finns det heller inga ekonomiska hinder att ställa diagnosen.

– Det är inte kostnaderna för provtagningen som är hindret. För vuxna räcker det ofta med ett enkelt blodprov. Det går också enkelt att testa om patienten har brist av något näringsämne, till exempel järnbrist. Även då kan man misstänka celiaki.

Många går runt med diagnosen utan att veta om det, enligt Henrik Hjortswang.

– Man kan generellt säga att två tredjedelar av alla med celiaki går odiagnostiserade. Det beror oftast på att de inte märker av symptomen. Men om man har besvär bör celiaki utredas direkt.

Celiaki

Kallas också för glutenintolerans.

Diagnosen baseras på en samlad bedömning utifrån symtom, blodprovssvar och provsvar från en eventuell tarmbiopsi, där vävnad från tunntarmens slemhinna analyseras.

Om en läkare misstänker att en person har celiaki tas ett blodprov som visar halten av transglutaminasantikroppar i blodet.

Eftersom människor visar olika tecken på celiaki kan sjukdomen vara svår att upptäcka, och många som har celiaki har fått vänta länge på sin diagnos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om