En annorlunda examen
NORRKÖPINGDet var examensdags på Marieborgs folkhögskola i lördags, en lite annorlunda sådan. Under fem helger har nämligen romer från hela Sverige samlats för att lära mer om sin egen kultur och få förståelse för de olika romska grupperna.
Dilfa Avdic hjälper Nazenta Demirovic med klädseln. Nazenta ska tillsammans med ytterligare två tjejer dansa för kursdeltagarna. Hon och några andra Norrköpingstjejer har en dansgrupp tillsammans. De kallar sig för Blommorna och dansar zigensk folkdans. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Hon berättar att romerna i Sverige är indelade i fem grupper. Det är resandefolket, de finska zigenarna, svenska zigenare, utomnordiska zigenare och så de nyanlända. Många likheter finns mellan grupperna men också många olikheter. De talar samma språk, Romani, men kan ha olika dialekter.
- Man håller sig gärna till sin egen grupp, berättar Jasmine Rosengren, som härstammar från resandefolket och är en av deltagarna på kursen.
Men efter de här helgerna på Marieborg har en mycket större förståelse och enighet bland de deltagande romerna vuxit fram.
- Jag arbetar med romska ungdomar i Linköping och det är viktigt för mig att kunna förstå allas bakgrund, säger Jasmine Rosengren.
Kursen "Skapande verksamhet - romsk kultur" har bedrivits under fem helger på Marieborgs folkhögskola. Arrangör är Skolverket.
Det är en riksrekryterande kurs på gymnasienivå som är ett led i statens satsningar på de nationella minoriteterna. Romani har erkänts som ett minoritetsspråk av den svenska staten. Förhoppningen är att genom att stärka romernas egen identitet kan deras möjligheter att lyckas i skolan för övrigt förbättras.
- Vi hoppas också att den här pilotsatsningen ska inspirera kommunerna i landet till att genomföra liknande saker, säger Frans af Schmidt, ansvarig projektledare från Skolverket.
På examensdagen bjöds det på god mat, dans och underhållning. Samtliga deltagare verkade nöjda med kursen. De har fått höra föredrag om historia, haft diskussioner om kultur och så har det ingått mycket skapande verksamhet, såsom dans och musik.
- Min familj har bott i Sverige i flera generationer, men den romska kulturen är ändå högst levande för oss, berättar Thereza Eriksson.
Att det inte har varit så lätt att växa upp som zigenare alla gånger vittnar flera av kursdeltagarna om.
- Jag har blivit mobbad i skolan och får fortfarande höra skällsord. Men det gäller att skaka av sig det. Jag har fått så mycket tack vare min bakgrund, säger Jasmine Rosengren.
Kursdeltagaren Robert Jansson kommer från Eslöv. På brytningen märks det att namnet inte alltid har varit hans
- Jag har bytt mitt namn då jag hoppas att det ska hjälpa mig i det svenska samhället. Men mina rötter och traditioner byter jag aldrig, säger han.
100 gymnasiepoäng får han efter att ha gått kursen och hoppas att det ska hjälpa honom vidare mot högre studier.
I Norrköping i dag finns omkring 800 romer, tror Birger Rosengren, själv resandefolk och ordförande i Resandefolkets Romanoa Riksorganisation.