Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En annan bild av verkligheten

NORRKÖPING
I lördags var Campus Norrköping öppet för besökare. Virtuell verklighet, geografiskt informationssystem och 3D grafik är en del av det som kunde testas. Men besökarna var färre än väntat.

Det är inte alla dagar man får chansen att övervaka flygtrafik. Folkbladets reporter i full utrustning hjälpt av besöksvärden Henrik Joelsson.
FOTO: JANNE FORSBY

Det är inte alla dagar man får chansen att övervaka flygtrafik. Folkbladets reporter i full utrustning hjälpt av besöksvärden Henrik Joelsson. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-03-03 00:00
I ett stort mörkbelagt rum i Kåkenhus på Campus trängs besökare och besöksvärdar. Här går det att se ett av studenterna på Campus Norrköpings framstående NVIS-projekt. NVIS står för Norrköpings visualiserings och interaktionsstudio och två av projekten som besökare får pröva på är det som rör trafikledning och exploderande supernovor. Med hjälp av en cykelhjälm, stora vätskefyllda glasögon och en stor tv-skärm går det att se virtuella databilder. De följer och förändras efter besökarens ögon och rörelser.

<b>Vetenskapsvisualisering</b>
Ett av projekten som Norrköping är framstående inom är projektet som handlar om trafikledning. Med hjälp av NVIS kan flygledarna se flygtrafiken som om de befann sig mitt ibland dem.
- Det gör att man kan få fram en mängd visioner som finns lagrat i datainformation och det ger flygledarna möjligheten att tolka och se på ett annat sätt än vad som går idag, berättar Henrik Joelsson, besöksvärd.
Systemet granskas nu av några länders myndigheter för att se om det håller. Men än är mycket på laborationsplanet.
I ett annat av lektionsrummen i Kåkenhus går det att prova på GIS-systemet, geografiskt informationssystem.
Med hjälp av inlagrad data kan man utifrån en kartbild få olika sorters information om till exempel el, befolkning och byggnaderna.
- Det här kan vara bra att använda om man till exempel ska bygga ett nytt ungdomscafé. Då kan man genom GIS se var de flesta ungdomarna bor, i vilket område det finns störst målgrupp, berättar Anders Wellving, lektor och ansvarig för GIS utbildningen på institutionen för teknik och naturvetenskap.
Doktorand i infrainformatik på Campus är Johan Janson Olstam.
I ett tidigare projekt har han lagt in information om Östra Promenaden och hur trafiken fungerar tillsammans med trafikljusen.
- Med det här systemet kan man se resultatet av olika förändringar. Det är möjligt att prova här innan man går ut och börjar utföra några förändringar, berättar han.

<b>Lång inhämtning</b>
Genom att knappa in tid och förändringar mellan trafikljusen förändras också trafikbilden. men systemet kräver lång informationsinhämtning.
- För att få upp en sådan här bild som motsvarar verkligheten stod vi flera timmar och tittade på trafiken på Östra Promenaden. I februarikylan var det mindre roligt, berättar Johan Janson Olstam.
Trots roliga och intressanta projekt att titta på uteblev den stora mängden besökare som inväntats under förmiddagen.
- Först trodde vi att det var skidtävlingarna som höll folk hemma men det har inte skett någon förändring än. Det är ju inte som de första åren vi hade öppet hus så intresset kanske har minskat lite, säger Anders Elving.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om