Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En andra chans till bostad för socialt utsatta

Norrköpings kommun och privatvärdarnas medlemsorganisation Fastighetsägarna MittNord ska samarbeta om boenden för personer med social utsatthet. "Det ger en skön känsla i magen", säger en av fastighetscheferna.

Kommunen och de privata hyresvärdarna fortsätter sitt samarbete för att kunna hyra ut lägenheter till personer som riskerar hemlöshet.

Kommunen och de privata hyresvärdarna fortsätter sitt samarbete för att kunna hyra ut lägenheter till personer som riskerar hemlöshet.

Foto: Sarah Olsson

Norrköping2020-06-16 06:45

Norrköpings kommun vill utöka antalet hyreslägenheter för personer som lever i social utsatthet och satsar nu på ett nytt avtal med de privata hyresvärdarna i stan. För att få hjälp att hyra en av dessa bostäder (som hyresgästen själv betalar hyran för) krävs ett biståndsbeslut som fås då alla andra möjligheter att själv ordna en bostad är uttömda.

– Det ska inte vara så att man bara har svårt att hitta bostad, utan det handlar om personer som vi bedömer inte klarar att få en lägenhet på ett normalt sätt, säger Kaj Hägerström, enhetschef för kommunens bostadssamordning.

– Det kan handla om att man har hyresskulder, har levt i misär till följd av psykisk sjukdom eller annat.

Genom ett nytt samarbetsavtal med privatvärdarnas medlemsorganisation Fastighetsägarna MittNord hoppas kommunen nu på att kunna teckna avtal med fler privata hyresvärdar. Sedan tidigare samarbetar man med Hyresbostäder och andra mindre, privata hyresvärdar.

– Kommunen garanterar hyresvärdarna att de får sina pengar och även om något skulle bli förstört i lägenheten. Vi betalar hyresvärden och kräver sedan in pengarna från hyresgästen, säger Kaj Hägerström.

Garantin gör att fastighetsägare vågar gå in i samarbetet, trots att det rör sig om hyresgäster som normalt inte skulle få hyra lägenhet hos dem.

– Eftersom vi har bostadssamordningen i ryggen vågar vi testa. Om det inte skulle fungera vet vi att de tar hand om det, säger Emelie Ählström Påhlman, förvaltningschef vid Eklöf fastighets AB.

– Det kan ju även vara åt andra hållet, att vi behöver hjälp med en hyresgäst som blivit dement eller liknande. Då har vi en direktkontakt, fortsätter hon.

Under tiden som personerna bor i de så kallade verksamhets- eller stödlägenheterna får de också de insatser de är i behov av från kommunen. Det kan handla om både vård- och stödinsatser. Målet är alltid att personen själv ska kunna ta över hyreskontraktet.

Eklöfs har de senaste åren har hyrt ut runt 10-15 lägenheter till socialt utsatta personer.

– Vi har märkt att det fungerar bra. Att få en bostad kan vara starten till att någon vågat ta ett jobb eller bilda familj. Det ger en skön känsla i magen att bidra till något som blir bra, säger Emelie Ählström Påhlman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!