En 100-åring tar form i ett växthus på Sylten
Folkbladets 100-årsjubileum växer just nu fram, bokstavligt talat.Det handlar om kaktusgruppen i Karl Johans park, som just nu skapas i ett växthus på Sylten och där tidningens jubileum är årets tema.
Här börjar kaktusgruppens mittsektion, med Folkbladets 100-årsjubileum som tema, att ta form med hjälp av Roger Norrman. "Jag skär ut hål i ritningen som jag fått av Jana Douda på tekniska kontoret och sedan fyller jag hålen med kaktusar i olika färger och storlekar." Foto: Andreas Skogh (011-200 462) redaktion@folkbladet.se
Foto:
Tilläggas kan att kaktusgruppen totalt omfattar cirka 25.000 kaktusar, om man räknar med alla suckulenter (taklök), som planteras ut i juni och tas in före frostnätterna i höst.
Aktuell händelse
Mönstret i gruppen fångar en aktuell händelse och i år är det alltså Folkbladets 100-årsjubileum som celebreras.
- Så har det dock inte alltid varit, utan i början fanns Norrköpings eget sigill med under flera år på raken, berättar Roger Norrman. Men numera växlar motiven varje år i kaktusgruppen och dessutom har vi ju flera olika motiv under sommaren i gruppen i Hörsalsparken också.
Karl Johans park anlades 1887 och i början av 1900-talet skapades en kaktusgrupp som sedan utvecklats till något alldeles speciellt genom åren. På 1920-talet fick rabatten sin nuvarande njurliknande form och en ytstorlek på 48 kvadratmeter.
1926-27 formade man ett fantasimönster i mitten, 1928-34 pryddes mitten i gruppen av Norrköpings gamla stadsvapen, 1935-37 återkom fantasimönstret och från 1938 började man med de olika mönster som gäller än idag. Först ut var en gratulation till Gustav V, som det året fyllde 80 år.
- En viktig sak att tänka på när man gör mittenpartiet är att kaktusarna längst bort sitter lite högre upp än de längst fram eftersom lutningen på gruppen inte är så stor.
Och hur är det med bevattningen?
- Vi vill inte ha någon regnig sommar, för det gillar inte kaktusarna. Då tvingas vi ofta byta ut en del som faller ifrån, så för oss - och många andra - är det bäst med en solig och varm sommar, säger Roger Norrman där han står och skär ut bokstäverna och siffrorna i motivet.
- Det finns speciella, handgjorda verktyg, som finns kvar sedan förr, men jag har även lagt mig till med en sticksåg, eftersom kanterna på det utlagda skisspappret blir skarpare och bättre med sågen än med en kniv.
Lite nervös
Just skapandet av kaktusgruppens nya motiv varje år, måste vara något alldeles speciellt?
- Ja, jag är också lite nervös inför varje ny kaktusgrupp, erkänner Roger Norrman. Inte så mycket för själva utförandet, även om det är lite pillrigt, men jag oroar mig mer för att kaktusarna ska räcka till i rätt storlekar för sina olika uppgifter i motivet.
- De gula kaktusarna i årets motiv, eriocactusar eller gullkaktusar, har vi själva odlat fram medan de röda mamilariakaktusarna kommer från Holland och de verkar ha en mycket lämplig storlek.