Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Empati viktigare än hårda nypor"

På Norrköpingsanstalten välkomnar man Lars Nylén som ny generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen.
- Det blir nog bra, säger Jan-Olov Öster, som är facklig ombudsman för Seco. Han verkar ha empati och det är betydligt viktigare än hårda nypor.

"De senaste åren har rymningarna faktiskt minskat", säger Jan-Olov Öster, facklig ombudsman för Seco på Norrköpingsanstalten. Anledningen till den senaste tidens debatt är att det varit väldigt spektakulära rymningar. Och gisslantagningar är väldigt ovanliga. Det är 28 år sedan sist.
FOTO: JANNE FORSBY

"De senaste åren har rymningarna faktiskt minskat", säger Jan-Olov Öster, facklig ombudsman för Seco på Norrköpingsanstalten. Anledningen till den senaste tidens debatt är att det varit väldigt spektakulära rymningar. Och gisslantagningar är väldigt ovanliga. Det är 28 år sedan sist. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-09-28 06:00
Tidigare generaldirektören Lena Häll Eriksson avgick med omedelbar verkan efter den senaste rymningen från Mariefredsanstalten. I dag blir Rikskriminalpolisens chef Lars Nylén ny generaldirektör.
- Jag tycker regeringen förhastade sig när man offrade Lena Häll Eriksson för att visa styrka, säger Jan-Olov Öster. Det var säkert inte hennes eget val. Jag tycker hon kunde fått chansen att fortsätta det arbete hon påbörjat.
Ändå ser han positivt på Lars Nyléns utnämning.
- Han är kompetent och kunnig. Av det jag sett gör han ett bra intryck.

Politikerna bär ansvaret
Norrköpingsanstalten består av ett häkte och vänteavdelningar, där de intagna får börja avtjäna sitt straff i väntan på att få en plats på någon av landets anstalter.
- I dag har vi 51 intagna på 31 platser, säger Jan-Olov Öster. Vi kör med våningssängar. Och så ser det ut överallt. Det är där problemet finns. Vi har för få platser och för lite personal. De intagna står på varandra. Det skapar otrygghet, både för personalen och de intagna.
Jan-Olov Öster har arbetat inom kriminalvården i 33 år. Han håller alla de politiska partierna ansvariga för nedrustningen av kriminalvården.
- Det började redan när Gun Hellsvik var justitieminister och har bara fortsatt. Jag har inte hört något politiskt parti ställa sig upp och kräva mer pengar till kriminalvården. Det vi ser nu är en följd av alla besparingar.
För att minska riskerna måste personalen arbeta nära inpå de intagna.
- Man måste vara där de är. Men det finns ingen chans i dag när det är alldeles för lite personal.
Lars Nylén säger att personalens kompetens ska höjas.
- Jag tycker istället man ska ta tillvara den kompetens som redan finns, säger Jan-Olov Öster. Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet en gång till. Problemet är att man inte lyssnar på erfarenheten. Självklart är det bra med utbildning. Det ska finnas hela tiden, man ska vidareutbilda sig. Men man kan inte komma direkt från utbildning utan någon livserfarenhet. Då blir man lurad upp över öronen. Den personliga kompetensen är viktigast.

LSD på frimärke
Lars Nylén säger också att anstalterna ska vara narkotikafria.
- Knarket kommer in i så små mängder, säger Jan-Olov Öster. LSD kan man ha på frimärken. Och amfetamin på papper som man skrivit på och sedan blöter upp. Det är vårt jobb att se till att inget kommer in, men det är jättesvårt. Lagstiftningen är trög. Vi får inte gå på besökare som vi misstänker smugglar in knark. Där skulle vi behöva samarbeta mer med polisen.
Samarbetet mellan polis och kriminalvård är också en av de saker Lars Nylén nämnt som viktiga.
- Där tror jag det kan bli bättre nu när han kommer, säger Jan-Olov Öster. Han har naturligtvis sina egna kanaler efter alla år inom polisen.
Lars Nylén har reagerat starkt på att det går att föra in vapen på anstalterna.
- Även om det inte gick att smuggla in vapen finns möjligheten att tillverka själv. Det finns till exempel matbestick inne på anstalterna som det går att göra vapen av.

Inga vapen
Det har funnits förslag på att vårdarna ska bära vapen inne på anstalterna.
- Ett helt befängt förslag, säger Jan-Olov Öster. Det skapar bara mer våld.
Lars Nylén är utbildad hos FBI i USA och har kallats "kulor och krut". Många hoppas nu att det ska bli hårdare tag inom kriminalvården.
- Det är redan tufft så det räcker, säger Jan-Olov Öster. Jag tror det är bättre att titta över lagarna, som Bodström nu gör. Dessutom tror jag det vore klokt att fördela resurserna lite bättre. Kriminalvårdsstyrelsen är, milt uttryckt, ganska byråkratisk i dag. Det skulle inte skada om man skar lite där och gav till anstalterna istället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!