Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Emojis viktigt – "Om man vill känna sig lite skön"

Emojis har blivit en naturlig del av vår kommunikation, men de används på olika sätt och olika mycket i olika generationer. "Mina elever på högstadiet tycker jag är dryg om jag inte använder en emoji", säger Matilda Wall.

Matilda Wall och Anna Eriksson är flitiga emojianvändare. "Det bjuder in till en lättsammare konversation. Utan emojis blir det lite stelare", säger de.

Matilda Wall och Anna Eriksson är flitiga emojianvändare. "Det bjuder in till en lättsammare konversation. Utan emojis blir det lite stelare", säger de.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-05-11 09:31

Folkbladet pratar med Anna Eriksson, Karin Axelsson Olsson och Matilda Wall som alla är självklara emojianvändare, men i olika grad. En internationell undersökning som gjordes förra året visar till exempel att sju av tio amerikaner i dag inte anser att ett meddelande är komplett utan en emoji. 

– Absolut, det kan jag hålla med om. Jag använder emojis för att förstärka det jag säger, säger Anna Eriksson.

– Jag är lite mer sparsam, jag kan absolut skicka meddelanden utan emojis. Det är lite olika beroende på vem man skriver med. Med människor jag har en nära relation till blir det mer emojis. Man skickar fler om man vill känna sig lite skön, säger Karin.

– Ja, du skickar ju inte ett rött hjärta förrän det är något på riktigt. Till vardags använder du ju gula hjärtan mest, kommenterar Anna.

Matilda är någonstans där emellan, hon använder emojis ofta och känner att det är allmänt accepterat, även med folk hon inte känner.

– Det bjuder in till en lättsammare konversation. Utan emojis blir det lite stelare, säger hon.

I en undersökning bland personer mellan 16 och 29 år som publicerades i höstas framgick vilka emojis ”bara gamla” människor använder. Riktigt mossig ansågs tummen upp vara. Karin, Anna och Matilda är alla i 30-årsåldern och tycker att de står lite med fötterna i båda världar. För Matilda som är högstadielärare blir skillnaderna tydliga i kommunikationen med eleverna.

– Till exempel använder de inte punkt i sms. Det betyder att man är arg tycker de.

En vanlig glad emoji kan de uppleva lite provoserande och en del emojis använder de ironiskt.

– Jag är med i en klass-chat på Snapchat och ibland kan jag inte tolka dem.  Det är en massa udda memes som jag inte förstår, säger hon.    

Går man upp lite i ålder så är användandet av emojis betydligt mer sparsamt, i alla fall bland de Folkbladet pratar med. En som säger sig inte vara så "inne i emoji-världen" är Per-Axel Götesson. 

– Men jag använder det ibland på Facebook och Messenger. Det blir mest glada gubbar och skrattande gubbar, säger han.

Instämmer du i att ett meddelande inte är komplett utan en emoji?

– Nej det gör jag inte. Jag skickar ganska många helt utan emoji.

– Jag skickar dem bara till de jag känner och det är ganska sällsynt i jobbsammanhang. Men det händer ibland om det är ett kompismeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!