Under veckan pågår East Swedens innovationsvecka med en hel del aktiviteter och seminarier. Under torsdagen var vetenskapsskribenten, forskaren och folkbildaren Emma Frans på plats i Norrköping för en digital föreläsning, utan publik, med efterföljande samtal. Rubriken på hennes programpunkt var "Lärdomar från en pandemi – myter, fakta och innovation". Folkbladet fick en kort pratstund med henne på plats.
– Det som blivit alldeles tydligt är att glappet mellan den som är innanför och den som är utanför har blivit större under pandemin. För många av oss har det digitala underlättat livet. Men samtidigt finns det dom som kommit allt längre ifrån att vara en del av samhället. Utanförskapet skapar kunskapsklyftor i samhället som leder till problem. Vi ser det exempelvis i att det är stora skillnader mellan bostadsområden när det gäller vaccineringen mot covid-19, sa Emma Frans.
Hur ska samhället komma till rätta med det?
– Jag tror att det behövs mycket mer riktad information. Det handlar också om att skapa tilltro till samhället, sa hon.
Hon beskriver ett samhälle där coronapandemin har gett grogrund för det som kallas för "infodemi". Alltså att myter sprider sig i samhället. Det har handlat om allt ifrån att Bill Gates vill injicera mikrochips och att det egentligen är 5G som gör oss sjuka, till presidenter som säger att bastu och vodka botar corona.
– Det är viktigt att vi i samhället har ett vetenskapligt förhållningssätt till det som skrivs och sägs. Källkritiken är viktig. Men det är precis lika viktigt att ha självkritik. Att ställa frågan "Vad skulle få mig att ändra åsikt" till sig själv. Blir svaret "ingenting" är det kanske värt att fundera ett varv till och fundera på varför du själv är faktaresistent. Det är bra att ha självinsikt, sa Emma Frans.
Har vi lärt oss att vara denna kritiskt tänkande människa?
– Det går inte att svara generellt på den frågan. Men det är intressant att det här ändå diskuteras mer nu. Helt klart är att myter slår mot samhällets utveckling. Det är också ett hot mot demokratin att myter får florera. Jag tror att det är bra att vara medveten om det när vi snart står inför ett val. Samtidigt är det inte helt enkelt att förbjuda att myter sprids. Det går kanske inte att komma åt myterna på det viset, sa Emma Frans.