Författarinnan Emelie Schepp, med Norrköpingsbakgrund, har haft att göra den senaste tiden. I sommar har hon deltagit i flera av de deckarvandringar, baserade på miljöer från hennes böcker, som journalisten och historikern Peter Kristensson genomfört i centrala Norrköping.
Dessutom har tv-serien "Märkta för livet" som tar avstamp i hennes första bok om åklagaren Jana Berzelius haft premiär och ytterligare bidragit till intresset.
Som om det inte var nog så har hon nyligen gett ut en ny bok, "Hundra dagar i juli", som utspelar sig i hennes nuvarande hemstad Motala.
Nu får hon alltså det ärevördiga Broocman-priset – en utmärkelse som började delas ut 1958 och som Norrköpings Tidningar står bakom.
Vi börjar med den klassiska frågan: Hur känns det?
– Ja, alltså, jag blev så överraskad och otroligt glad givetvis. Att bli uppmärksammad på det här sättet är ju fantastiskt roligt på alla sätt, säger Emelie Schepp.
Hur ser din koppling med Norrköping ut idag?
– Jag är väldigt ofta här, jag gör research också bland annat inför den nya boken om Jana som ska släppas nästa år. Det blir många möten.
Just när det gäller deckarvandringarna bidrar ju det med en nära kontakt med läsarna, något Emelie Schepp uppskattar mycket.
– Det är ett fantastiskt sätt att träffa sina fans och framförallt roligt att få visa upp Norrköping för de som inte har varit i stan innan. Och de som inte har varit i Norrköping tidigare, de säger bara wow, vilken vacker stad, berättar Emelie Schepp.
– Det tycker jag är så genomgående för alla och det är så roligt att höra för Norrköping är verkligen vackert. Just att staden också har behållit det här ruffa, tuffa och vackra gör ju faktiskt staden till en förebild tycker jag.
Hon debuterade med serien om Jana Berzelius 2013 så det är alltså elva år som hon bjudit på olika Norrköpingsmiljöer i sin bokserie.
– Det blir ju nästan lite dokumentärt för jag skrev till exempel i "Nio liv" om det som skulle bli Inre hamnen men just då var de i stadiet att de rev byggnader inför själva byggnationen. Nu ser det ju inte alls ut som när jag skrev så det blir ju lite roligt att man följer med stadens utveckling i böckerna, säger Emelie Schepp.
Är det någon del av Norrköping du tycker extra bra om?
– Att bara vandra upp och ner längs Strömmen är fantastiskt och Folkparken är också jättehäftig. Sedan får man inte glömma bort alléerna som exempelvis Norra promenaden. Det slås jag faktiskt av varje gång när man rullar in i stan.
Hur har den nya boken "Hundra dagar i juli" som utspelar sig i Motala mottagits?
– Jag är väldigt överväldigad av det fina mottagandet. Jag var ju väldigt nervös innan på det sättet att jag har känt mig trygg med Jana och mina läsare. Men att våga sig ut och satsa på helt nya karaktärer, det var både spännande och nervöst som sagt, förklarar Emelie Schepp.
Blir det några fler böcker i den serien?
– Inte som jag planerat nu. Jag jobbade verkligen med att göra en fristående deckare och det var ganska skönt. Utmaningen när man skriver serier är ju att hela tiden mata berättelsen framåt. Låta karaktärerna utvecklas. Här kunde jag bara släppa karaktärerna och låta dem vila, säger Emelie Schepp.
Nästa mål är att få klart åttonde delen i serien om Jana Berzelius.
– Det är inget datum klart men någon gång nästa höst släpps den.