Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elva kyrkopolitikers arvoden ifrågasätts

NORRKÖPING
Elva kyrkopolitikers arvoden under förra mandatperioden bör kontrolleras ytterligare. Det konstaterar Ernst & Young i en granskning av de förtroendevaldas ersättningar. En förtroendevald i Norrköping har fått ut över 68 000 kronor utan att kunna styrka förlorad arbetsinkomst.

Norrköping2002-10-30 00:00
Kyrkofullmäktige fattade i våras beslut att det skulle genomföras en granskning av kyrkopolitikernas arvoden.
Flera personers ersättningar hade då ifrågasatts av vissa ledamöter. Ernst & Young fick i uppgift att granska politikernas ersättningar och är nu klara med sin rapport som överlämnas till kyrkonämnden. Bilagan till rapporten, där de elva som ifrågasätts namnges, har kyrkan valt att hemlighålla. Än så länge.
- Vi har fått en begäran om att lämna ut handlingen men har sagt nej. Kyrkonämnden får nu ta ställning till denna förfrågan vid sitt möte i morgon (läs i dag), säger förvaltningschef Stig Fjärrstedt, vid Svenska kyrkan i Norrköping.
Kyrkonämnden ska nu ta ställning till om några fel har begåtts. Flera personer i nämnden finns själva namngivna bland dem som bör granskas ytterligare.

<b>"Jag är en"</b>
- Som det har framgått tidigare är jag en av dem på listan, men jag hävdar att jag har följt de regler som fanns, säger ordföranden i kyrkonämnden, Bo Wetterhall (c).
Reglerna har enligt många ledamöter varit väldigt oklara. Från 1 april i år gäller nya och skärpta arvodesbestämmelser inom kyrkan i Norrköping.
Granskningsarbetet inleddes i juni i år. Då ombads samtliga förtroendevalda att lämna in uppgifter om sina arbetsgivare för de tillfällen de erhållit ersättning under den gångna mandatperioden. I augusti var det arbetsgivarnas tur att lämna in uppgifter om vilka löneavdrag respektive förtroendevald hade haft under den aktuella perioden.
Noteras bör att under den period som granskningen handlar fanns det ingen regel om att förlorad arbetsinkomst skulle bestyrkas. I stället var det den förtroendevalde själv som uppgav underlag för ersättningen och intygade sitt löneavdrag.

<b>Förlorad arbetsinkomst</b>
Något som däremot ifrågasatts är ersättning för förlorad arbetsinkomst när den förtroendevalde tagit ut en semesterdag för sitt kyrkopolitiska arbete eller använt redan inarbetad tid. I revisionsrapporten står det tydligt att det inte finns någon grund för att ersättning ska utgå i sådana fall.
Ernst & Youngs slutsats i rapporten är att 39 personer inte behöver bli ytterligare granskade.

<b>Små belopp</b>
De belopp som inte kunnat bestyrka är så små - under 6 000 kronor per person. Men elva personers ersättningar har varit desto större.
En har fått ut så mycket som 68 615 kronor utan att kunna styrka det, en annan 60 044 kronor, en tredje 45 911 kronor.
- Det här är inget exklusivt problem för Svenska kyrkan i Norrköping utan det ser ut så här inom många kommuner, landsting och församlingar i Sverige. Många uppfattar reglerna som väldigt oklara, säger Stig Fjärrstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!