För några dagar sedan presenterade regeringen ett uppdrag till offentliga myndigheter att vidta åtgärder för att spara energi. Allt i spåren av de stigande elpriserna. Kommuner och regioner har också fått uppmaningar om att vidta åtgärder för att spara energi.
– Energieffektivisering är det billigaste och snabbaste sättet att frigöra mer energi. Varje kilowatttimme vi kan effektivisera minskar vår sårbarhet mot det energikrig Putin bedriver mot Europa just nu, sa energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i samband med att uppdraget presenterades.
Maria Danestig är energistrateg på samhällsbyggnadskontoret. Samhällsbyggnadskontoret i Norrköping är ansvarig för driften av samhällslokaler i Norrköpings kommun. Hon säger att hon precis som alla andra har noterat de stigande energipriserna. Men hon säger samtidigt att energieffektivisering är något kommunen har jobbat med länge.
– Vi har haft en energihandlingsplan under många år där vi jobbar med att effektivisera energianvändingen och där vi samtidigt ska öka andelen förnybar el som vi använder. Det här innebär att vi månatligen håller koll på hur energianvändningen ser ut. Men också att vi agerar snabbt om vi ser stora avvikelser någonstans. Alltså att vi ser att någon anläggning förbrukar omotiverat mycket energi. Det känns bra att vi redan börjat med det här arbetet, säger Maria Danestig.
Innebär den rådande energikrisen att ni kommer att förändra hur ni agerar?
– Nej. Inte i nuläget som jag ser det. Det vi gör är att hela tiden följa hur vår förbrukning ser ut. Mycket handlar om att utveckla hur vi kan förbättra effektiviseringen. Vi är på god väg att nå våra mål, säger hon.
Kan du berätta konkret om några saker ni gjort under åren?
– Exempelvis har vi i en del lokaler byggda på 1980-talet bytt ut till bergvärme. Sen är det små saker som betyder mycket. Som att exempelvis stänga ned ventilation när människor inte är i lokalerna. Eller att det är nedsläckt när ingen finns i lokalen, säger Maria Danestig.
Monica Jangland är vd för det kommunala bolaget Norrevo Fastigheter AB och Näringslivsfastigheter AB. Bolaget äger en del av fastigheterna i Norrköpings kommun. Exempelvis Himmelstalundshallen. Hon ger sin syn på läget. Hennes bild av läget är också att energieffektivisering är högt upp på dagordningen.
– Det är förstås ett exceptionellt läge nu, även om vi sett att energipriserna har ökat sedan i våras. Men jag har fått ett uppdrag av styrelsen att se över om vi kan skruva ytterligare på effektiviseringen. Prisökningen på energi oroar väldigt mycket. Samtidigt är jag glad över att vi jobbat med det här under en längre tid.
I Europa talas det om att släcka ned fasadbelysning, stänga ned neonbelysning och i vissa fall stänga simhallar för att spara på el i offentliga lokaler. Monica Jangland tror inte att det är aktuellt just nu i Norrköping i dagsläget med liknande åtgärder.
– Jag ser snarare att rätt tekniska installationer hjälper oss att spara energi på andra sätt. Men vi följer hela tiden vad som händer. Det vi kan vara säkra på är att elpriserna kommer att fortsätta att vara höga och då måste vi vara beredda på att ta till de åtgärder som krävs, säger hon.