Sockerbagarna i Norrköping är en konditorikedja med tre butiker i Norrköping och två i Linköping. Verksamheten är energikrävande, med bland annat stora bakugnar som kräver omfattande elförsörjning. Årligen förbrukar Sockerbagarna i runda siffror 300 000 kilowattimmar, vilket kan jämföras med en genomsnittlig villa som gör av med totalt 25 000 kilowattimmar. Som läget är i dag är elkostnaderna hanterbara för företaget, förklarar delägaren och konditorimannen Jens Malmqvist.
- Vi har bundit vårt elavtal till ett förmånligt pris, men avtalet går ut vid årsskiftet och det är klart att vi känner en oro inför framtiden.
Men även om elen är bunden har företaget fått betala mer då elnätsavgiften ökat kraftigt den senaste tiden.
Fel på systemet
Elupproren duggar tätt i landet och debatten kring elkostnaderna har på nytt blossat upp i massmedia. I Norrköping ökade elnätsavgiften med nästan elva procent under ettårsperioden från slutet av 2009 till slutet av 2010. Totalt ökade elnätsavgiften med 136 procent i Norrköping från 2002 till 2010, enligt undersökningar från Nils Holgersson-Gruppen.
Jens Malmqvist ser ett grundläggande fel med hur elmarknaden ser ut i dag.
- Konkurrensen på elmarknaden fungerar inte. Det blir lätt kartellliknande prissättningar där alla sneglar på varandra. Det är fel att elbolagen kan göra större vinster på elbristen än annars.
Lösning på problemet
Ett sätt att få bukt med de skenande elnätskostnaderna vore att förstatliga det svenska elnätet, menar Malmqvist.
- Varför inte? Det är dessutom en säkerhetsfråga. Jag anser inte att det borde finnas ekonomiska intressen bakom vår elnätshantering som i dag. Elnätet är den kanske viktigaste delen av vår infrastruktur och den borde skötas av staten. Jag skulle hellre se att till exempel Banverket såldes ut och elnätet förstatligades.
Den myndighet som ska hålla ett vakande öga på elbolagen - Energimarknadsinspektionen - varken kan eller gör tillräckligt, utvecklar Malmqvist.
- Jämför man med exempelvis post- och telestyrelsen som verkligen kan sänka kostnader för konsumenterna så är energimarknadsinspektionen inte alls lika dådkraftiga.