Mången villaägare med rörligt el-abonnemang har slitit sitt hår i förtvivlan under de kallaste delarna av vintern.
Svindyra fakturor har lett till högljudda protester och djupa sår i plånboken för vissa.
Under tisdagen bjöd Östsvenska handelskammaren in Tekniska verkens Per Everhill och Eons prisexpert Lotta Aronsson för ett seminarium i Norrköping.
Den som hade hoppats få besked om en stabilare prissättning framöver blev nog knappast lugnad av beskeden från talarna.
Lotta Aronsson förutspår en fortsatt skakig elmarknad för svenska nätkunder.
– Priserna kommer att röra sig mer än vad det gjort tidigare. Det är en effekt av den väg vi valt, säger Aronsson.
"Vägen" hon talar om är naturligtvis den väderberoende produktion som är grundbulten i svensk elproduktion. I takt med nedstängda kärnkraftsverk är vi mer beroende av väder, vatten och vind än tidigare.
– Det är en rätt så komplex värld med många saker som påverkar elpriset. Faktorerna brukar dra åt olika håll men just nu verkar de i samma riktning och det höjer priset för kunderna, fortsätter hon.
– Vi har ett system som sitter ihop med övriga Europas. Jag brukar ge folk rådet att tänka långsiktigt vad gäller elen, det är viktigt att man vet vad man har för avtal och hur stor egna förbrukningen är.
Per Everhill, med titeln Public affairs manager på Tekniska verken utanför Linköping, var inne på samma linje. Han flaggade dessutom för att svensken i framtiden kommer konsumera mycket mer el än fallet i dag.
– Vi ser en ökad elanvändning. Just nu har vi ganska låg användning men stor export från Norrland. Men det kommer förändras när Skellefteå drar igång sin batterifabrik och Luleå ska börja tillverka fossilfritt stål.
Norrköping skulle behövt en rejäl påfyllnad om man fått den där andra batterifabriken som i stället ska placeras i Göteborg. Energiåtgången för själva fabriken skulle motsvara Linköpings hela förbrukning av el.
– I södra Sverige råder alltid ett energiunderskott till skillnad mot i norr, säger Everhill.
Fortsätter:
– Ett väl utbyggt elnät skulle göra att vi kan utnyttja överskottet från norr bättre men de långa tillståndprocesserna för att bygga i Sverige är en utmaning.
Med ökad förbrukning i Norrland – vad händer då med energipriserna i södra delarna? frågade någon.
– Med lägre tillgång kommer priset att stiga här. Så är det utan tvekan.