Elins rådiga ingripande

När Elin Enhäll, 12, såg hur lågorna slog upp från köksbordet hos grannen larmade hon SOS. Det var troligen räddningen för grannens husdjur. I går belönades hon med ett diplom och biobiljetter från Norrköpings brandförsvar.

Tolvåriga Elin Enhäll belönades igår för sitt rådiga ingripande när det brann hos grannen. Hon fick ta emot diplom och biobiljetter av Jan Tengeborg. Foto: Robert Svensson

Tolvåriga Elin Enhäll belönades igår för sitt rådiga ingripande när det brann hos grannen. Hon fick ta emot diplom och biobiljetter av Jan Tengeborg. Foto: Robert Svensson

Foto:

NORRKÖPING2007-02-22 06:00
Det var den sjunde december som en kvarglömd adventsljusstake var orsaken till en brand i en lägenhet på Fotbollsgatan. Elden hade spridit sig till bordet, men Elin Enhälls ingripande förhindrade en vidare spridning av branden och lägenheten blev bara rökskadad.
- När jag var hemma på lunchrasten för att hämta mina gymnastikkläder hörde jag brandlarmet och såg hur lågorna slog upp i köket, berättar Elin Enhäll som i går var på plats på brandstationen för att ta emot ett diplom.
Hon är först ut att ta emot den belöning som brandförsvaret vill ge ungdomar och barn som gör ett rådigt ingripande. Ett diplom och två biobiljetter.
- Vi har inte haft något belöningssystem och det är synd, men det har vi ändrat på nu. Att våga är viktigt, det finns vuxna som inte vågar och när barn gör det så är det stort, säger Jan Tengeborg vid Norrköpings brandförsvar.
För Elin var det självklart att ringa 112 och invänta brandmännen och visa vägen.
- En sådan information som vi fick av Elin när vi kom besparar oss viktig tid. Jag är förvånad att en så pass ung tjej står upp och gör så här, säger Jan Tengeborg.
Hon visste hur många personer som fanns i familjen som var nyinflyttad och att det i lägenheten fanns en kanin och en katt.
- Oj, vad vi fick jaga katten, den var helt skräckslagen. Men det var viktigt för oss och inte minst för Elin att vi fick ut dem levande. Och det fick vi efter att vi konstaterat att det inte fanns någon människa kvar i lägenheten, berättar Tengeborg som var räddningsledare på plats vid släckningsarbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om