Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elin prisad -  i Ukraina

Redan som femåring började Elin Andersson träna cirkusakrobatik på Norsholms ungdomscirkus. I går kom hon hem från sång-, dans- och cirkusfestivalen Pontiska Arena i Kiev, Ukraina - med tävlingens mest ärofyllda pris.

NORRKÖPING2009-07-09 03:00
Trots att Elin rest hela natten ser hon oförskämt pigg och vacker ut. - Det var en rätt jobbig hemresa. Först var planet försenat och sedan blev jag bestulen på mitt bagage, säger hon - och ler med hela ansiktet. Elin har också all anledning att vara glad. "Bra balans"
På festivalen i Kiev, där hon tävlade i cirkusakrobatik och sång, har hon vunnit tre priser. Ett av dem är det ärofyllda Grand Prix-priset, tävlingens mest prestigefyllda. - Mina nummer skilde sig mot de andra artisternas. Jag lägger alltid ner mycket arbete på koreografin. För mig är det viktigt att det finns en bra balans mellan akrobatik, musik, show och klädsel. Sedan är jag noga med att bjuda in publiken i föreställningen, säger hon. Elin började med cirkusakrobatik redan när hon var fem år, idag är hon 17. Hon säger att cirkus alltid har varit en del av hennes liv. - Mina äldre systrar höll på med cirkus, så det föll sig naturligt att jag också skulle börja med cirkusakrobatik, säger Elin. Startade eget - vid tio
När Elin var tio år startade hon och 20 andra artister Norrköpings Cirkus och Varieté. Cirkusen har sedan vuxit och har idag över 100 medlemmar. Där är Elin med som både artist och tränare för de yngre medlemmarna. Cirkusformen är nycirkus, en underhållningsform där akrobater, jonglörer och andra utövare av marknadskonster visar sina prestationer under ett dramatiskt händelseförlopp. Cirkusformen härstammar från den världsberömda Cirque du Soleil i Kanada. När Elin inte tränar eller uppträder med Norrköpings Cirkus Varieté går hon i skolan på Cirkus Cirkörs treåriga gymnasieutbildning i Stockholm. Även där håller hon på med nycirkus. - På skolan har vi haft möjlighet att specialisera oss i olika grenar. Mina specialiteter är luftakrobatik med tyg, handstående akrobatik och volter, som också är en slags luftakrobatik, säger hon. Höga höjder
Gemensamt för de tre konstformerna är de höga höjderna. För att klara av den här typen av avancerad akrobatik krävs mångårig träning, och talang. - Idag har akrobatiken blivit en del av min naturliga rörelseförmåga. Mycket sker per automatik. När jag uppträder tänker jag inte så mycket på mina rörelser utan koncentrerar mig istället på publiken. Fast det kräver mycket träning innan det går att uppträda på det viset. På Nobelfesten
Elins stora dröm är att en dag få arbeta för den berömda Cirque du Soleil. Till dess tänker hon gå färdigt skolan och fortsätta uppträda med Norrköpings Cirkus Varieté. Hon kontrakteras även för egna uppdrag. Bland annat har hon turnerat med Cirkus Smirkus i USA och hon har uppträtt på Nobelfesten. - Det bästa med cirkus är att ingenting är förutbestämt, det finns så många möjligheter. Dessutom är det fantastiskt roligt att arbeta med kroppen som redskap, säger Elin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om