Det gick en chockvåg genom fullmäktige vid voteringen om budgeten

Budget och maktskifte på agendan i Norrköping.
Först sjöng Lucia och hennes tärnor och stjärngossar.
– Ingen vanlig dag på jobbet, skriver Widar Andersson.

Nicklas Lundström förklarar

Foto: Widar Andersson

Norrköping2024-12-16 09:47

Det låg en särskild spänning i luften när ledamöterna tog sig in till sina platser i fullmäktigesalen på måndagsförmiddagen. Vilket inte är konstigt. Det var inte någon vanlig dag på jobbet för de folkvalda. På dagordningen finns nämligen en mycket ovanlig punkt: Maktskifte mitt i mandatperioden. Att göra omval av de förtroendeposter som fullmäktige tidigare beslutat om har de sittande fullmäktigepolitikerna i och för sig erfarenhet av. 

undefined
Fullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik (M) öppnade mötet den 16 december. Utöver att leda mötet som vanligt så är hon en del av striden i det inledda och pågående maktskiftet i Norrköpings fullmäktige.

I början av året gjorde fullmäktige ett omval för att kunna avsätta kommunalrådet Reidar Svedahl från sina uppdrag. Det omvalet var mindre dramatiskt eftersom det inte påverkade majoriteten i fullmäktige. Sophia Jarl satt tryggt kvar som kommunstyrelseordförande i sin borgerliga samverkan med Kristdemokraterna och Liberalerna med uppbackning av Sverigedemokraterna. Nu är läget annorlunda. Kristdemokraterna och Liberalerna har gått över till Olle Vikmång i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och Miljöpartiet ger Vikmång sitt stöd. 

undefined
Sophia Jarl inledde budgetdebatten i fullmäktige. "Ni gör återigen av med pengar som inte finns", sa Jarl med adress till Kvartetten.

På mötet idag så förväntas maktskiftet genomföras. Mötet inleddes med Luciatåg och lite formalia. Snart drar mötets tunga punkter igång. Utöver maktskiftet finns också en tilläggsbudget att besluta om. Just nu är det tidigare kommunalrådet för Moderaterna, nuvarande revisorn Jörgen Rundgren i talarstolen och håller ett mycket kritiskt anförande om sjunkande anslag till revisionen i kommunen. Fullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik (M) svarade att man "följer revisionens kostnadsutveckling noga" och yrkade bifall till det lagda förslaget om revisionens pengar. 

undefined
Christopher Jarnvall är gruppledare för SD i Norrköpings fullmäktige. I sitt anförande beklagade han att KD och L bytt sida.

Nästa punkt på dagordningen är tilläggsbudgeten. Den var uppe på förra fullmäktigemötet men skickades på återremiss av den "nya majoriteten". Nu är politikerna i det underliga läget att Sophia Jarl (M) som inledde budgetdebatten företräder den budget som KD och L var med om att ta fram tidigare i höst. Nu har ju de båda mindre borgerliga partierna bytt sida och står för ett annat budgetförslag tillsammans med Socialdemokraterna och med stöd av V och MP.

– Den stora skillnaden mellan vår budget och den nya koalitionens budget är att de gör av med pengar som inte finns, sa Sophia Jarl i sitt inledningsanförande. 

undefined
Nicklas Lundström är gruppledare för V i Norrköpings fullmäktige. I sitt anförande förklarade han varför Vänsterpartiet kommer att rösta på Kvartettens budget senare i dag.

Olle Vikmång (S) efterträdde Sophia Jarl i talarstolen. Han la mycket kraft på att ifrågasätta Jarls uppgifter om att Norrköpings ekonomi var "körd i botten" när Borgerlig samverkan tillträdde efter valet 2022. Hans poäng var att det "underskott på 700 miljoner kronor" som Sophia Jarl säger sig ha vänt till plus egentligen inte fanns.

– Sophia Jarl och Moderaterna var kort sagt ingen räddande ängel för Norrköpings ekonomi; sa Olle Vikmång. 

Vikmång argumenterade för det rimliga i att Kvartettens (S, KD, L och C) tilläggsbudget har ett litet underskott.

– Våldsvågen och sjunkande skolresultat och behovet att lägga om kulturlivet i Norrköping är prioriterat för oss, sa Vikmång. 

undefined
Olle Vikmång (S) är tillträdande ordförande i kommunstyrelsen. I sitt anförande i budgetdebatten ägnade han ganska lång tid åt att ifrågasätta den avgående kommunstyrelseordföranden Sophia Jars bild av hur Norrköpings ekonomi var och är. I frågan om fossilfri energiproduktion var Vikmång tydlig i debatten: Varje ansökan om sol-vind- och kärnkraft i Norrköping ska provas förutsättningslöst, sa Vikmång.

Budgetdebatten genomförs på så sätt att partierna har ett visst antal minuter till förfogande; stora partier har uppemot 50 minuter (S) medan de minsta (L och MP) har 14 minuters talartid. Gruppledarna i de åtta partierna inleder med var sitt anförande och sedan blir det fritt för övriga ledamöter att tala; om det finns någon tid kvar. 

Christopher Jarnvall är gruppledare för SD; fullmäktiges tredje största parti. I kraft av denna position var han den tredje talaren i fullmäktiges debatt om tilläggsbudgeten. Han beklagade att KD och L har lämnat det "antisocialistiska blocket" och klivit över till ett block som i "praktiken styrs av Vänsterpartiet." 

– De borde vara mer som oss i SD. Vi hoppar inte hit och dit. Man kan lita på oss i SD, sa Jarnvall. 

Nicklas Lundström är gruppledare för Vänsterpartiet. I sitt anförande beskrev Lundström hur och på vilket sätt som Vänsterpartiet har inflytande på Kvartettens politik. 

undefined
Maria Sayeler Behnam (S) talade om skolor och lön i sitt anförande i budgetdebatten.

Tomas Tekmen som övertagit rollen som gruppledare för Kristdemokraterna var mycket tydlig i sitt inlägg. Som ett svar på tidigare inlägg från bland annat Jarnvall i SD sa Tekmen att KD "inte kommer att sitta med i något styre som höjer skatten i Norrköping." 

Både Eva-Britt Sjöberg (KD) och Maria Sayeler Behnam (S) pekade i sina budgetanföranden på att det inte är så stora skillnader mellan de två sidornas budgetförslag. Sayeler Behnam talade med uppskattning om Borgerlig samverkans insatser när det gäller brottsbekämpning och enligt Eva-Britt Sjöberg har KD genom att ha gått över till Kvartetten bidragit till att "förädla" Borgerlig samverkans politik. Alex Nejdemo (L) tackade Borgerlig samverkan för "allt bra man gjort".

– Vi i Liberalerna har aldrig lämnat Borgerlig samverkan utan det var Borgerlig samverkan som föll, sa Nejdemo.

Liberalernas gruppledare Monica Holtstad sa i debatten att bytet till Kvartetten har gjort det lättare för henne - som är socialnämndens ordförande - att tala med människor i utsatta positioner som är i behov av stöd och hjälp från det allmänna. 

Debatten har nu lämnat gruppledarkretsen och ledamöter från olika partier avlöser varandra i talarstolen. En återkommande kritik från Moderaterna mot den S-ledda Kvartettens politik handlar om de "lönesatsningar" man vill göra på lärare i de kommunala skolorna. Enligt bland annat Sophia Jarl så betalas lönesatsningen genom nedskärningar av personal ute i verksamheterna vilket i själva verket innebär att "satsningarna egentligen är neddragningar." 

Det kommande nya skolkommunalrådet Maria Sayeler Behnam svarade att "lärarnas löner är verksamhet." De sjunkande skolresultaten och att "friskolor ofta betalar högre löner till lärare gör att vi behöver göra mer än idag", sa Sayeler Behnam. 

Lite oväntat kanske framhöll både Fredrik Bergqvist (L) och Nicklas Lundström (V) Kina som en föregångare i klimatpolitiken. Bergqvist pekade framförallt på de många nya och gamla och blivande kärnkraftsreaktorer som Kina satsar på. Lundström pekade för sin del framförallt på mängden elfordon och förnybar elproduktion. 

Det (åter)kommande kommunalrådet Olle Vikmång (S) var å sin sida mycket tydlig med att Kvartetten helt utan förbehåll kommer att pröva varje ansökan om att etablera fossilfri energiproduktion - vindkraft, solkraft, kärnkraft - i Norrköping. Vilket definitivt betyder en förändring av den avgående regimens hårda avståndstagande till specifikt vindkraft. 

undefined
Elin Melander (V) slog fast att Vänsterpartiet "inte kommer att stödja några förslag om skattehöjningar i Norrköping."

Vänsterpartiets ledamot Elin Melander avslutade sitt inlägg i budgetdebatten genom att vända sig direkt till SD: s gruppledare Christopher Jarnvall:

– Du kan vara lugn Jarnvall. Vi i Vänsterpartiet kommer inte att stödja förslag om någon skattehöjning i Norrköping, sa Elin Melander. 

När det började eftermiddagsmörkna utanför mötessalen så blev debatten om sådant som underskott och balans mellan Olle Vikmång och Sophia Jarl alltmer intensiv och intressant (och stundtals smårolig). 

Budgetdebatten går nu så sakta mot sitt slut. Efter dagens tredje paus som pågår nu återstår cirka en halvtimmes debattid. Sedan sak det voteras, vilket tar sin tid och så ska ett omval genomföras av ett drygt hundratal förtroendeposter. Omvalet - framförallt av moderater och sverigedemokrater som ju efter dagens kommande maktskifte inte längre representerar majoriteten - är "väl förberett" enligt ett av de större partiernas förhandlare som vi talat med under dagen. 

Budgetdebatten avslutades med en chockvotering. När huvudförslagen ställdes mot varandra visade det sig att Olle Vikmång vann med endast 1 röst övervikt! Reidar Svedahl röstade med M och SD så den sidan fick 37 röster medan Kvartetten fick 38 röster; den enda vänsterpartisten som röstade med Kvartetten var gruppledaren Nicklas Lundström. Se videointgerjvun med Nicklas för att höra hans förklaring. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!