Svenska elever är dåliga på matte. Och i Norrköping är skolresultaten ännu sämre än landet i övrigt. "Trots förbättrade resultat i matematik sjunker Norrköping i ranking", visade Sveriges kommuner och landstings, SKL, årliga rapport, som kom för bara några veckor sedan.
– Den lilla förändring som vi märker är åt fel håll, konstaterade skolkommunalråd Olle Johansson (S) och andra som under tisdagseftermiddagen hade samlats i Renströmmen för en kick-off, tillsammans med Norrköpings mattelärare.
Skolchef Mats Olsson pratade bland annat om elevernas dåliga resultat på de nationella proven, i trean, sexan och nian.
– Vi har en tendens att sätta högre betyg än vad eleverna får på de nationella proven.
Han framhöll att betygen visserligen inte enbart ska grundas på de nationella proven.
– Men i Norrköping får 40 procent av eleverna högre betyg än vad de har på de nationella proven, fortsatte han.
En rad olika insatser har satts in för att få bukt med Norrköpingselevernas matematikkunskaper. Det är dock för tidigt att säga hur det gått.
– Visst är det bra att räkna i matteboken men matte är faktiskt också ett språk, menade Mats Olsson som jämförde med en tennisturnering.
– Hur många matcher måste man spela innan det går att kora en segrare, är exempel på hur man som mattelärare kan höja sitt tänk i ämnet, sa Olsson.
Tanken med kickoffen var att peppa mattelärarna.
– Siffrorna är inte roliga oavsett hur man vänder och vrider på dem, sa Bitte Sundin, strateg på utbildningskontoret och fortsatte:
– Vi skyller inte på er men vi måste se sanningen i vitögat och tillsammans komma fram till hur vi ska få bukt med det här.
Under träffen på Renströmmen gavs information om kommunens flera pågående matematiksatsningar som mattepiloter, auktionsforskning och Pisa-satsningen.
Anders Carlsson, rektor på Djäkneparkskolan, berättade om Skolverkets stora satsning Matematiklyftet, som pågår under fyra år och som syftar till att utveckla undervisningen och förbättra måluppfyllelsen.
– Det handlar ju om att förbättra elevernas resultat men fokus ligger på pedagogens lärande, sa Anders Carlsson och berättade att lärarna på Djäknepark blivit mer medvetna om deras eget agerande i klassrummet.