Utbildningsnämnden ska ta beslut om anpassning av grundskolorna i Norrköping. Anledningen är att det finns en överkapacitet i befintliga skollokaler.
– Det är färre barn totalt sett i Norrköping nu och i överskådlig framtid. Det är ohållbart att upprätthålla en organisation som utgår ifrån en helt annan befolkningsutveckling än den vi har, säger Ingrid Cassel.
Kommunen beräknar att det 2028 kommer vara 1 000 färre elever än dagens drygt 14 100 i grundskolan. Därför måste man se över lokalerna. Totalt handlar överkapaciteten om cirka 2 300 platser.
Diamantens skola föreslås läggas ner helt höstterminen 2025.
– Eleverna kan flytta till Silverringen som ligger nära. Där finns det platser och även på Navestadsskolan, förklarar Ingrid Cassel.
Enligt förslaget skulle kommunen göra en besparing på närmare 14 miljoner kronor baserat på personalkostnader och lokalhyra om Diamanten läggs ner.
Oxelbergsskolan framtid kommer utredas då lokalerna bedöms vara uttjänta. Skolan har bara utrymme för en klass per årskurs. Möjligheterna om att förändra eller lägga ner skolan ska ses över.
Utbildningsnämnden ska utvärdera hur Dagsbergsskolan ska organiseras framöver. I kommunens investeringsplan finns förslag på att bygga en ny skola i Ljunga som ska ersätta Dagsbergs och Tåby skolor i framtiden.
– Vi har en negativ prognos vad gäller budget. Vi måste vara effektiva både med lokaler och personal. Se till att vi lägger pengar på rätt saker, säger Ingrid Cassel vidare.
Det finns förslag om att Söderportens skola bör ha fler elever. Utöver detta ska Skolorna i Lindö, i Svärtinge/Eneby/Haga samt i Kolmården och Skärblacka utredas för effektivare utnyttjande av lokalerna och ekonomin ska ses över.
Under 2024 har redan följande anpassningar beslutats och genomförts:
• Klockaretorpsskolan har avvecklats. Verksamheten slogs samman med Tamburinens skola.
• Folkparkskolan har avvecklats. Verksamheten slogs samman med Matteusskolan.
• Rambodalsskolan har avvecklats.. Verksamheten slogs samman med Smedbyskolan och Kungsängsskolan. Inhyrda paviljonger har sagts upp och kommer inom kort att avvecklas.
• Under höstterminen 2024, i samband med färdigställandet av två nya skolbyggnader i Smedby och Rambodal, avvecklades Bjärbyskolan och Smedbyskolan. De båda skolornas paviljonger har sagts upp och kommer inom kort att avvecklas.
Det är, enligt Ingrid Cassel, ännu inte helt klart vad förslagen kommer att ha för total påverkan på grundskoleverksamheten i sin helhet. I nuläget är det även svårt att säga hur personalen kommer att påverkas.
– Klart att förändringar får konsekvenser. För både personal och lokaler. Förändringar innebär att elever får byta skola. Men vi får se vad utredningarna kommer fram till, förklarar Ingrid Cassel.
Utbildningskontoret har nu på sig till november att ta fram ett förslagsunderlag som utbildningsnämnden kan besluta om i december.
– Det finns möjlighet att lämna in synpunkter från allmänheten som vi tar hänsyn till. Det är viktigt att vi gör detta ordentligt så att förslagen steg för steg växer fram till ett bra beslut som utbildningsnämnden kan ta i december, säger Ingrid Cassel. Hon är angelägen om att besluten ska tas i god tid så att elever och föräldrar ska veta vad som gäller inför kommande skolval.