Eleverna fixar hela bröllopet

Det började med en förfrågan från brudgummen som ville ha catering till sitt bröllop. Läraren Boel Dollerup sa först nej, men ändrade sig senare.

Tårtdekoration. Edgar Wöber med en mer originell version än den klassiska i svart och vitt.

Tårtdekoration. Edgar Wöber med en mer originell version än den klassiska i svart och vitt.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-09-25 15:00

– Jag sa nej först, för vi vill ju inte konkurrera med de etablerade krögarna och det gör vi ju inte, men sedan tänkte jag att man kunde driva det som ett projekt, säger Boel Dollerup, lärare och programansvarig på Restaurang och livsmedel samt Handelsprogrammet på Fria läroverken i Norrköping.

Så i mars satte man igång och alla eleverna i klassen som går i trean hjälps åt och de gör allt till bröllopet; maten, blomsterarrangemangen, bröllopstårtan och så vidare. Brudparet Maria Andersson och Peter Nimrodsson har kommit till skolan med jämna mellanrum.

– De har varit här i omgångar och provätit och tittat på blommorna, säger Boel Dollerup och förklarar att man gör allt efter brudparets önskemål.

– Vi vill ju göra undervisningen verklighetsnära.

Eleverna Emma Egerskog, Jessika Sörman och Carin Schultz tycker att det är ett bra sätt att arbeta på.

– Det är kul och lite annorlunda, säger Emma Egerskog.

Under utbildningen får eleverna jobba ute i verkligheten även på andra sätt. Exempelvis serverar de på Louis De Geer vid olika evenemang och så får de komma ut och göra praktik. Praktiken är förlagd till olika restauranger runt om i landet och det finns till och med ett begränsat antal platser utomlands.

Emma Egerskog och Jessika Sörman ska praktisera i ett kök på Lanzarote under fem veckor.

– Vi paxade direkt, men det behövdes inte, säger Emma Egerskog och förklarar att det inte blev så stor konkurrens om utlandsplatserna som hon först trodde.

Hon liksom många av de andra eleverna jobbar även extra på sin fritid.

– Redan i årskurs ett jobbar de extra och i trean får jag nästan hindra dom från att jobba extra, säger Boel Dollerup och tillägger att ingen av eleverna behöver oroa sig över att bli arbetslös efter studenten.

– Det råder stor brist på utbildade kockar, serverare och bagare.

Matlagningen, dukningen och garneringen av bröllopstårtan väntar man med in i det sista, men dekorationen av marsipan som ska placeras på tårtan var klar vid Folkbladets besök.

– Det var en av eleverna som visade en bild ur en bok och bruden föll för den, men smaken på tårtan var det mannen som bestämde, säger Edgar Wöber, bageri och konditorilärare.

För bröllopsfixandet får eleverna en slant till klasskassan.

– Det mesta går väl till studenten. Till flak och sånt där, säger Jessika Sörman.

– Och till Champagnefrukosten, säger Emma Egerskog.

Bröllopsbuffén

Förrätter:

Cesarsallad, kall gurksoppa med räkor, (serveras i ett seltersglas), Västerbottenpaj, rökt laxrulle fylld med skagenröra (uppbyggd med Philadelphiaost, sparris), bönsallad, vitlöksbröd och surdegsbröd, smör och brieost.

Varmrätter:

Vinkokta blåmusslor, pestobakad lax med små kokta potatisar, örtbakad fläskfilé, potatis med smak av Medelhavet (grovskivad potatis, soltorkad tomat gratinerad med mozzarella), kryddiga kalvfärsspett med fetaoströra, tsatsiki, höstgrönsakssymfoni (marinerade grönsaker), grönsallad (blandade bladsallader), Rhode Island dressing samt vinägrett, oliver

Desserter:

Chokladskål med vit chokladmousse, hallon, färsk fruktsallad med bär, yoghurtsorbet med citrussmak, två olika minibiskvier, klassisk och Sara Bernard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om