Elever på promenad för att lösa problem
NORRKÖPINGVarje tisdag, oavsett väder, har klass 6bm på Hagaskolan problemlösarpromenad. I små grupper skall de diskutera problem och lösning runt ett tema samtidigt som de går en kort runda ute. Och visst har de löst mycket och blivit intresserade för hur världen fungerar.- Det är jättekul, säger de leende när de möter upp utanför skolan.
Felicia Lai Jacobsson och Gabriela Carlsson tycker till en början att ämnet arbetsmiljö är svårt men efter en liten stunds fundering är det inte så svårt längre. FOTO: LARS T JACOBSON
Foto:
<b>Växt fram</b>
Idén till promenad och argumentation kom lärarna Maria Kostman och Bia Dahl på stegvis.
- Eleverna tyckte att två gymnastiklektioner i veckan var för lite så vi bestämde att vi skulle promenera tjugo minuter varje tisdag, berättar Maria Kostman en av klassens två lärare.
- Sedan kom jag på att vi skulle argumentera och Maria att vi skulle ha teman, berättar Bia Dahl.
Syftet med promenaden och diskussionerna är främst att eleverna ska komma ut och röra på sig, att de ska lära sig argumentera och diskutera med vem om helst i klassen.
- De får inte gå tillsammans med samma person som tidigare utan man måste gå med någon ny varje gång, forsätter Bia och för noggranna listor.
<b>Tema arbetsmiljö</b>
I tisdags var temat arbetsmiljö, ett ämne som inte är lika lätt att förstå som doping och nya vägar. I en grupp går Gabriela Carlsson och Felicia Lai Jacobsson. De tycker att promenaderna är bra.
- Visst kan det lätt bli att man pratar om annat som man inte ska, men vi vet ju att vi ska presentera vad vi kommit fram till så då skärper man sig, berättar Gabriela.
- Men oftast är det så intressanta ämnen att man vill praa o de, frtsätter Felicia.
Dagens ämne, arbetsmiljö, tycker d är lite svårt.
- Man vet ad som inte är så bra, säger Felicia till en början men de kommer snabbt på bra saker som man kan ha i klassrummet eller på skolgården. Det gäller bara att fundera lite. De upptäcker att de är ense om att den fula svarta containern på skolgården borde målas om till vackrare färger. Kanske blå med blommor på?
<b>Med gnista</b>
Lite längre bak i det utspridda ledet går Joline Jacobson, Emelie Jacobsen Billbäck och Emelie Carmhagen Wernoff.
Halvägs på promenadsträcan har de redan tränat in hur de ska presentera det de kommit fram till.
- Det är viktigthur man berättar, det ska vara med gnista och väcka dem som lyssnar, förklarar de.
- För att minska bullret så kan man sätta tennisbollar under stols- och bordsbenen så att det blir tystare, för bullret sänker presentationen, säger Emelie förnuftigt och sänker rösten. Alla tre sätter fingret framför munnen och viskar att det ska vara tyst i klassrummet, inget stoj eller onödigt prat.
Redovisningssätten är många. Louise Wallin och Anders Werner intervjuar varandra på ett humoristiskt men seriöst sätt. Förslagen är många men här och var framgår det att de också förstått att det inte bara går attförändra hur som helst.
- Det är fint med nya buskar men de trampas ju ner så fort. Vi förstår att kommunen inte vill lägga pengar på det, säger en grupp.
<b>Intresset för omvärlden ökar</b>
Träningen i diskussion och argumentation har lärt barnen i klass 6bm att det går att påverka om man vill och försöker. De tvekar inte längre att försöka om det är något de vill ändra på, eller bara för att framföra en åsikt.
- De får respons på en del av förslagen bland annat genom att de tas upp i klassrådsmötet. På så sätt får även rektorn veta våra förslag, berättar Maria Kostman.
- Men de blir också mer medvetna om olika händelser och diskussioner i omvärlden som de känner igen. Det blir kul och mer intressant, konstaterar Bia Dahl.