Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elever kan polisanmälas för sexuella svordomar

NORRKÖPING
Den elev som säger en sexuell svordom på Navestadsskolan kan bli polisanmäld.
- Ingen ska behöva bli kallad för hora på vår skola, säger rektor Anders Pantzar.

Anders Pantzar, rektor på Navestadsskolan, och den övriga personalen har tagit itu med problemet att allt fler elever använder sexuella svordomar i skolan. "Ingen ska behöva bli utsatt för sexuella trakasserier", menar han.
FOTO: JANNE FORSBY

Anders Pantzar, rektor på Navestadsskolan, och den övriga personalen har tagit itu med problemet att allt fler elever använder sexuella svordomar i skolan. "Ingen ska behöva bli utsatt för sexuella trakasserier", menar han. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-10-02 00:00
Föräldrarna till eleverna på Navestadsskolan har fått ett brev hem där de informeras om de skolans regler. Om en elev använder sexuella svordomar, som exempelvis bög och hora, kommer personalen omedelbart att ringa hem till föräldrarna för att informera dem om händelsen. Hjälper inte den åtgärden kommer eleven nästa gång att polisanmälas. Är han eller hon under 15 år går anmälan till socialförvaltningen i stället.
Anders Pantzar berättar att bakgrunden till brevet är att personalen på skolan under en tid har upprörts över alla de olika sexuella svordomar som de hört sägas mellan elever, men även av elever till lärare. Anders Pantzar och elevvårdaren Billy Erdenback beslöt då att ta itu med problemen.
- Det är i första hand föräldrarna som är ansvariga för sina barn. Men hjälper det inte att kontakta dem måste vi göra en polisanmälan. Ingen ska behöva kallas för hora på vår skola. Varken elever eller lärare. Vi måste bryta den här modetrenden med sexuella svordomar på något sätt, säger rektor Anders Pantzar.

<b>Ska underteckna</b>
Han säger vidare att samtliga elevers föräldrar ska underteckna brevet från skolan för att visa att de har sett informationen.
- Det finns 24 klasser på skolan och jag har fått in samtliga brev från 17 hela klasser än så länge. I de andra klasserna är det bara några få som ännu inte lämnat in breven, säger Anders Pantzar, och menar att det tyder på att de flesta föräldrar stödjer de här reglerna.
Viss kritik har ändå riktats mot skolans agerande. Frågor som vad eleverna egentligen anmäls för och synpunkter på att polisen har annat att göra än att utreda sådana här anmälningar har dykt upp.
- Men vi kan inte acceptera sexuella trakasserier på skolan. Så är det, säger Anders Pantzar.
- Och lite effekt har brevet redan fått. Häromdagen pratade jag med några lärarkandidater som förundrades över att de inte hade hört ord som hora i korridorerna nu i höst, vilket annars hör till vardagen på många skolor.
Än så länge har ingen elev blivit polisanmäld. Däremot har det blivit några samtal hem till föräldrarna.

<b>Även mopedåkning </b>
I brevet hem till föräldrarna finns också regler om mopedåkning och rökning. Samma sak gäller där - först anmälan hem, sedan till polisen.
- Vi tillåter inte rökning inom skolans område. Och ser vi någon åka moped utan hjälm eller skjutsa kompisar på den rapporterar vi detta, säger Anders Pantzar.
- I våras blev fem av våra elever skadade i olika mopedolyckor på fritiden och dessutom läste vi om olyckan i Stockholm där tre killar på moped dog i en kollision. Vi kände att vi var tvungna att ta itu med de här problemen också, innan något allvarligt inträffar, förklarar han.
Vid allvarligare incidenter på skolan, såsom om någon elev påträffas med en kniv, anmäls händelsen alltid direkt till polisen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!