Elever i Hageby känner sig diskriminerade av lärarna
NORRKÖPINGPå Hagebyskolan upplever många elever att de blivit diskriminerade av lärare på grund av etnisk bakgrund.Det visar den "fördomsenkät" SSU genomförde på Hageby-skolan på tisdagen.
Bonnie Lundby och Isabelle Gonzales från klass 7 A i Hagebyskolan besöker diskrimineringsbyrån där de träffar Camilla Frick och Cina Johansson. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Fyrtio procent av de elever som svarade på enkäten kände sig diskriminerade av lärare. Bara 25 procent av eleverna svarade dock på frågorna.
- Att 40 procent av eleverna känner sig kränkta av lärare är betydligt mer än i andra skolor vi varit på, säger Cina Johansson från SSU. Rektor måste ta itu med detta. Vi har också underrättat rektorn om resultatet.
I Berzeliusskolan och i Ljungstedtska i Linköping ansåg bara omkring 20 procent av eleverna att de blev annorlunda behandlade av lärare på grund av etnisk bakgrund. I de flesta skolor ligger det på denna nivå.
- Det är allvarligt att så många elever tycker lärarna trampar på dem, säger Cina. Vi delar ut en verktygslåda mot diskriminering. Där får eleverna råd om vad de ska göra. De kan skriva ner en berättelse om vad de utsatts för, de kan skriva till diskrimineringsombudsmannen. Färdiga vykort finns i verktygslådan.
<b>Rasism </b>
I fördomsenkäten frågades även om eleverna någon gång blivit illa behandlad på grund av ursprung eller bakgrund. 51 procent svarade ja.
Har du stött på rasistiskt eller nazistiskt material på din skola? är en fråga i fördomsenkäten. 46 procent svarade ja på Hagebyskolan.
- Det är en ganska låg siffra, säger Camilla Frick från SSU. Oftast ligger siffran över 50 procent. Med rasistiskt material kan eleverna till exempel mena toalettklotter. Naturligtvis borde det ligga närmare noll procent men här klarar sig ändå Hageby bra jämfört med flera andra skolor.
<b>Vänner</b>
Har svenska ungdomar vänner med utländsk bakgrund och ungdomar med utländsk bakgrund svenska vänner. Totalt svarade 81 procent på Hageby ja, bland elever med svensk bakgrund 93 procent och med utländsk bakgrund 72 procent.
SSU har tidigare i veckan besökt Djäknepark, Hultdalsskolan och Navestad.
- I Hageby verkar det vara bra kontakt mellan svenskar och invandrare, berättar Cina. I Navestad fick vi skrämmande siffror. De flesta eleverna med utländsk bakgrund kände inga svenskar. Svenskarna kände inga utländska elever. Segregationen i Navestadskolan var tydlig och åtgärder måste sättas in.
<b>Tendenser</b>
Ytterligare en fråga gällde om eleverna själva behandlat en person annorlunda på grund av personens etniska bakgrund. Åtta procent svarade ja, 92 procent nej.
- Endast 25 procent av eleverna i Hagebyskolan har besvarat enkäten, omtalar Cina. Så den är inte statistiskt säker. Men den ger klara besked om tendenser.
En del i SSU:s kampanj heter Situation Sverige. Ungdomar kan berätta sin historia och de bästa bidragen samlas i en bok. I höst delas boken ut gratis. De ungdomar som får med sitt bidrag inbjuds till en träff med statsminister Göran Persson. De kan berätta sin historia och påverka statsministern att arbeta för en ändring till det bättre av situationen i Sverige.