Ulf Silling har under många år jobbat med it och online-tjänster och sedan åtta år tillbaka håller han föredrag om ungdomars it-användning för elever, föräldrar, lärare och skolledningar. I går var det Hagaskolans elever som fick, som han skämtsamt inledde med, leka ”sannings och konsekvens” (som föredraget hette) med honom.
– Fast det blir inte så mycket hångla, utan jag jag prata om vad som kan hända när man är ute på nätet.
Inledningsvis frågade han om någon hade mobilen på, vilket de flesta hade. Men i stället för att be dem stänga av dem, vilket är vanligt nuförtiden när föredrag hålls, bad han eleverna scanna av en så kallad ”qr-kod”. Koden ledde till en frågespalt där eleverna fick fylla i vilka sociala medier de använder. Facebook, Instagram och YouTube hamnade högst upp. Interaktionen gjorde att det blev ett visst sorl i Hörsalen, men när Ulf frågade om någon råkat illa ut på nätet och visar en tidningsartikel om den 13-åriga flicka som hoppade framför tåget förra året, efter att ha blivit utsatt på nätet, blir det knäpptyst.
– Flera hade skrivit på nätet att hon var tjock och ful. Så hon var knappast lycklig. Så dyker det upp en "15-åring" som skriver snälla saker till henne och ber henne skicka bilder. Det visar sig sedan vara en 38-årig gubbe i Göteborg. Han hotar med att sprida bilderna på henne om hon inte träffar honom, berättar Ulf.
I nästa exempel döms två 16-åriga flickor att betala 760 000 kronor efter att ha lagt upp bilder på en annan tjej på nätet och kallat henne för "orre".
– Orre är en försvenskning av det turkiska ordet för hora, förklarar Ulf.
Läs mer i torsdagstidningen, som även finns som E-tidning här på webben.