Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elev slog personal i huvudet med flaska

En elev som går i mellanstadiet på en skola i Norrköpings kommun anmäls för att ha slagit personal på skolan med en flaska – två dagar i rad.

En elev som går i mellanstadiet på en skola i Norrköpings kommun anmäls för att ha slagit personal på skolan med en flaska – två dagar i rad. "Det är individuella lösningar för hur man gör så att det blir bra för alla inblandade", säger verksamhetschef Jenny Östlund.

En elev som går i mellanstadiet på en skola i Norrköpings kommun anmäls för att ha slagit personal på skolan med en flaska – två dagar i rad. "Det är individuella lösningar för hur man gör så att det blir bra för alla inblandade", säger verksamhetschef Jenny Östlund.

Foto: Janne Forsby

Norrköping2020-09-14 06:45

Detta ska ha inträffat i slutet av augusti i år och rektorn på skolan har anmält händelserna till Arbetsmiljöverket. Den drabbade personalen ska ha klarat sig utan skador. 

Däremot har eleven hotat med våld samt sagt åt personalen att göra det ena eller det andra, annars så ska föräldrarna begära skadestånd eller anmäla skolan.

Rektorn på skolan som upprättade anmälan vill inte kommentera det här enskilda fallet.

I en debattartikel framhåller Marcus Gustring, talesperson för skolsäkerhet, AddSecure, att hot och våld är ett problem som ökar på landets skolor. 

– Enbart under 2019 inkom 4 623 anmälningar till Skolinspektionen och barn- och elevombudet, där grundskolan står för 80 procent av anmälningarna, skriver han.

Rektorn på den aktuella Norrköpingsskolan har inte sett att våldet ökat nämnvärt, även om den här händelsen var allvarlig.

– Min upplevelse är att det inte är vanligt med våld i skolan men det finns naturligtvis tillfällen där det förekommer. Jag har ingen statistisk men upplever inte att det har ökat på de arbetsplatser jag har varit på. Dokumentationskraven har dock ändrats inom skolan under de tio år som jag har arbetat och det är klart att det har funnits incidenter under dessa år på de enheter jag arbetat.

Hur hanterar man sådana här fall?

– Rent allmänt skriver personalen en anmälan till rektor som fattar beslut om utredning, åtgärdsplan etc. Skolans rektor kan också polisanmäla ärenden. Rektorn har arbetsmiljöansvaret och gör enligt rutin tillbuds – och/eller olycksfallsanmälan till arbetsmiljöverket. Rektorn kontaktar också, enligt rutin, skyddsombud och erbjuder utsatt personal kontakt med företagshälsovården.

Jenny Östlund är verksamhetschef för grundskolan upp till årskurs sex vid Norrköpings kommun. Hon kan inte se att någon större ökning av våldet på grundskolan.

– Jag har inte statistiken för antalet anmälningar per år att tillgå, men jag kan inte se att det blivit någon större ökning som har kommit till min kännedom.

Östlund vill heller inte kommentera enskilda fall, men framhåller att det kommer att hanteras av skolan.

– Det är individuella lösningar för hur man gör så att det blir bra för alla inblandade. Hur stöttar man dels den drabbade, men även barnet som har utfört den här handlingen så att det inte händer igen. Jag tänker att skolan har väldigt många lösningar i sin arsenal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!