Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elektronikskrot skapar mer jobb

NORRKÖPING
Producentansvar för allt elektronikavfall gäller från 1 juli.
Det här får stora återverkningar för Tabulator i Ljunga.
Större lokaler och mer anställda krävs när mängderna av uttjänta teveapparater och datorer ökar.

Patrik Olsson plockar sönder en dator. Olsson är inhyrd från Manpower. Han säger att det är ett typiskt industrijobb han fått för en tid. Han tycker dock att det är rätt intressant.
FOTO: HENRIK FLYGARE

Patrik Olsson plockar sönder en dator. Olsson är inhyrd från Manpower. Han säger att det är ett typiskt industrijobb han fått för en tid. Han tycker dock att det är rätt intressant. FOTO: HENRIK FLYGARE

Foto:

Norrköping2001-06-21 00:00
Från att ha ett underlag på elektronikskrot från 0,5 miljoner människor ökar underlaget till 2,1 miljoner personer.
- Aktiviteterna är många, säger Sven-Erik Pettersson som lett företaget sedan starten 1995. Ombyggnad, nyanställningar, uppläggning av det nya insamlingssystemet pågår. Allt sker på en gång, det finns förseningar här och där. Riktigt ordentlig kommer nog inte allt igång förrän i höst.

<b>It-system</b>
Vi försöker ta lite i ordning vad som händer.
Ett nytt it-system installeras för att sköta registreringen av elektronikskrotet. Systemet står klart på måndag. Alla uppgifter måste in i datan, vad det är för apparat och varifrån den kommer exempelvis. 30 olika fraktioner ska separeras och därefter registreras.
På återvinningsstationer i kommunerna ska burar placeras ut där allmänheten kan kasta sitt elektronikavfall. Tabulator hyr ut burarna till Elkretsen som ansvarar för insamlingen. 1000 burar väntar på att bli utkörda.
- Vi har ännu inte fått besked från någon kommun var burarna ska stå, omtalar Pettersson. Villkoret från producenterna är dock att de finns på bemannade stationer och att de låses in i containrar under natten.

<b>Nyanställningar</b>
Tabulator ska ta in elektronikskrot från Östergötland, Sörmland, södra Stockholm och västra Götaland utom Göteborg.
Nyanställningar pågår. I dag är 15 anställda, takten är fem nyanställda per vecka.
- Vi går upp till 30 anställda i början, säger Pettersson. Vi vill ta det lite försiktigt för att se hur mycket vi får in och hur mycket folk som går åt. Mycket arbete kommer att gälla sortering, registrering och vägning.
- För jobbet krävs inga särskilda förkunskaper. Vi lär ganska snart upp de nya. Viktigast är arbetsglädje och att verkligen vilja jobba.
Företaget var en aning osäkert på om det fanns arbetskraft att tillgå. Viss inhyrning från Manpower förekommer därför just nu.
- Det visade sig gå lätt att få tag i folk. Vi kunde till och med få anställda med vana från elektronikbranschen. Så nyrekryteringen möter inga problem.

<b>Hela fabriken</b>
I lokalerna i Ljunga finns två företag. Förutom Tabulator finns ett företag som köper in och renoverar gamla datorer. Veckan efter midsommar flyttar detta företag till Skogaholms gamla lokaler på Risängen.
Tabulator förfogar sedan över all industriyta i Ljunga. Det nya utrymmet ska vara ombyggt till 1 november. Produktionen flyttas då dit och i nuvarande lokaler blir lager för inkommande gods. Till 1 november får lager och utökad produktion trängas i samma fabriksskepp.
I nya delen är det högre till tak. En plattform byggs upp för demonteringen och fragmenten kan kastas ner mot ett löpande band. Produktionen kan effektiviseras.
Mest är det teveapparater som skrotas, sedan kommer datorer i storlek och därefter diverse annan elektronik. 60 procent är teveapparater.
Anläggningen byggs ut för större kapacitet än som behövs för närvarande. EU väntas komma med hårdare krav på återanvändning. Plaster och bildrör kommer med all säkerhet att återvinnas i framtiden. Detta sker redan i Tyskland och Holland. I Sverige återvinner och återför vi framför allt metaller till kretsloppet. Anläggningen dimensioneras för att kunna ta hand även om plast och bildrör.

<b>Mer trafik</b>
Mer produktion alstrar mer trafik. LBC Finspång sköter transporterna för Tabulator. Minst tre långtradare med släp får dagligen köra för att klara företagets transporter.
Redan nu kommer omkring tio bilar och lämnar en bil Tabulator med gods per dygn.
Diskussioner förs med Vägverket om att flytta så mycket trafik som möjligt till vägen som går direkt ut mot Dagsbergsvägen. En del omskyltning måste göras. I dag kör de flesta bilarna genom villasamhället.
Mot villabebyggelsen ska en skyddsvall anläggas. På vallen placeras buskar.
Själva produktionen flyttas från lokalen närmast villorna till fabriksdelen mot skogen.
Invånarna i Ljunga informeras om Tabulators planer vid ett möte veckan efter midsommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om